Το Πακιστάν δείχνει πως διευρύνει τους “διαύλους” επικοινωνίας του όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία που απαρτιζόταν από στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας καθώς και εταιρείες έρευνας της χώρας βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), συζητώντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για την ένταξη του Πακιστάν στον Οργανισμό.
Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης, η χώρα της Νότιας Ασίας έκανε ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειάς της, καθώς μέσω του project «Ελαιοκαλλιέργεια», η Ιταλία θα επενδύσει κατά τους επόμενους 26 μήνες συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ για την προώθηση της ελαιοκαλλιέργειας στο Πακιστάν.
Αυτό επεσήμανε, σύμφωνα με την έγκυρη Olimerca, ο Ιταλός πρέσβης στο Πακιστάν, Andreas Ferrarese, ο οποίος επίσης τόνισε ότι “η Ιταλία διαδραμάτιζε πάντα ζωτικό ρόλο βοηθώντας το Πακιστάν να αναπτύξει την ελαιοκαλλιέργεια και συνεισφέροντας με την τεχνική της εμπειρία”.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε περιοχές που έχουν υποδειχθεί από το Μεσογειακό Γεωργικό Ινστιτούτο του Bari (CIHEAM Bari) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Επισιτιστικής Ασφάλειας και Έρευνας (MNFS&R) μέσω του Τμήματος Ελαιούχων Σπόρων του Πακιστάν. Το γεγονός αυτό δίνει συνέχεια στο ενδιαφέρον και τις εργασίες της Ιταλίας στην περιοχή στο παρελθόν, με μια ολιστική προσέγγιση που καλύπτει όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας και τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως αναφέρει η Πακιστανική Ένωση Τύπου.
Στην παρουσίαση αυτή, ο Ιταλός πρέσβης επεσήμανε επίσης ότι το Πακιστάν έχει πολλές δυνατότητες όσον αφορά τις ελιές, σημειώνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την αύξηση της ελαιοπαραγωγής, μέσα από την εμπορική αξιοποίησή της.
Από την πλευρά του, ο Marco Marchetti, εκπρόσωπος της CIHEAM Bari International Olive Culture, διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ελαιοκαλλιέργεια και την επεξεργασία της ελιάς στο Πακιστάν και για αυτό το λόγο χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά στην αλυσίδα εφοδιασμού στον τομέα των ελιών στο Πακιστάν.
Τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι “απαιτούνται καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνική βοήθεια, πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, εργαστήρια αναφοράς για πιστοποίηση ελαιολάδων και φυτοϋγειονομικά εργαστήρια για να δημιουργηθεί στο Πακιστάν μια πλήρης αλυσίδα αξίας, με ασφαλή, εξαιρετικά θρεπτικά τρόφιμα που βελτιώνουν την υγεία”.
Πηγή: olivenews.gr