Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έχει αφήσει 52 δήμους της περιφέρειας χωρίς υποκατάστημα! Η πολιτική της υπερβολικής συρρίκνωσης των καταστημάτων και της μείωσης του προσωπικού που ακολουθεί η Τράπεζα έχει αφήσει μεγάλες περιοχές της χώρας χωρίς τραπεζικά καταστήματα.
Ειδικά σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς το «χτύπημα» για τους κατοίκους της επαρχίας είναι μεγάλο, αφού ο συγκεκριμένος Τραπεζικός Όμιλος εξαγόρασε την Αγροτική Τράπεζα που είχε υποκαταστήματα με πολλές επαρχιακές πόλεις, κωμοπόλεις και δήμους που πλέον δεν υπάρχουν.
Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές εργαζόμενοι στην Τράπεζα, πολίτες πρέπει να κάνουν ακόμα και 60 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν από κατάστημα της Πειραιώς. Οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς μπροστά σε αυτή την κατάσταση μιλούν για ακόμα χειρότερες μέρες με παραπέρα κλείσιμο καταστημάτων και μαζί με άλλα αιτήματα προχωρούν την Τρίτη 21 Ιουνίου σε απεργία για να βάλουν φραγμό στα σχέδια των τραπεζιτών.
Το τελειωτικό ξήλωμα του άλλοτε μεγάλου δικτύου καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας στην ελληνική επαρχία που κληρονόμησε η Πειραιώς, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους ενώ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε ορισμένες περιοχές.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν ακόμα και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα τραπεζικά καταστήματα ενώ σε πολλές περιπτώσεις έφεραν την κινητοποίηση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τοπικών βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μαρασμό την ελληνική επαρχία.
Το μαζικό κλείσιμο του άλλοτε μεγάλου δικτύου καταστημάτων στην ελληνική επαρχία που κληρονόμησε η Τράπεζα Πειραιώς από την Αγροτική, προσλαμβάνει άκρως προβληματικές διαστάσεις καθώς αφήνει εκτεταμένες αγροτικές και επαρχιακές ζώνες σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα.
Η ΚΕΔΕ παρατηρεί το φαινόμενο…
Το τεράστιο αυτό πρόβλημα έφεραν ορισμένοι δήμαρχοι στην επικαιρότητα και πρόστρεξαν στην ΚΕΔΕ για συμπαράσταση προκειμένου να σταματήσει η Τράπεζα Πειραιώς την καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες πολιτική των λουκέτων στα υποκαταστήματα της.
Η Διοίκηση της ΚΕΔΕ σύνταξε και απέστειλε τον Ιούλιο του 2021 επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα για τα προβλήματα που δημιουργούνται σε Δήμους λόγω της αναστολής λειτουργίας καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Στην επιστολή η ΚΕΔΕ ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την λειτουργία ενός τουλάχιστον τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε Δήμου της χώρας. Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα και προς τους κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα – Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και Γιώργο Χατζηνικολάου – Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς.
Στην επιστολή αναφερόταν ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στο κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς αφού χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και απλοί πολίτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Ωστόσο ένα χρόνο μετά η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει τα λουκέτα και διευρύνει τον αριθμό των δήμων που αφήνει χωρίς τραπεζικά καταστήματα, με την ΚΕΔΕ να παρατηρεί το φαινόμενο αποφεύγοντας να πιέσει τόσο την κυβέρνηση για να δώσει νομοθετική λύση.
Με λίγα λόγια η ΚΕΔΕ έστειλε την επιστολή της και η …αποστολή της ολοκληρώθηκε. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ που στην τότε επιστολή του σημείωσε ότι «θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνον την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», έμεινε στα χαρτιά…
Η «γαλάζια» ΚΕΔΕ μάλλον δεν επιθυμεί να ενοχλεί την κυβέρνηση, ούτε τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, τα κέρδη της οποίας από το κλείσιμο είναι τεράστια αλλά σε βάρος της κοινωνίας. Με λίγα λόγια από την επιστολή της ΚΕΔΕ έμεινε μόνο η φράση ότι «η ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών είναι θεμιτή». Τα υπόλοιπα πήγαν περίπατο…
Πηγή: aftodioikisi.gr