Το τρυφερό κρέας του κουνελιού αποκτάει πλούσια γεύση από τη μαρινάδα, ψήνεται στη γάστρα με πατατούλες, σκόρδο, δεντρολίβανο και ελιές και μας δίνει ένα αρωματικό και νόστιμο πιάτο, ιδανικό για κυριακάτικα τραπέζια.
Υλικά (για 4 άτομα)
1 κουνέλι, κομμένο σε μερίδες
1 κιλό πατατούλες στρογγυλές φούρνου
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κομμάτια
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 κ.σ. πιπέρια ανάμεικτα
1 φύλλο δάφνης
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
150 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
½ ποτήρι ελαιόλαδο + ½ για το σοτάρισμα
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αποβραδίς πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες. Το βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι για 1 ώρα.
2. Το ξεπλένουμε καλά και το τοποθετούμε σε σκεύος πήλινο ή από πορσελάνη. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φυλλαράκια από το δενδρολίβανο, τη δάφνη, το ελαιόλαδο, τα πιπέρια και περιχύνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
3. Την επομένη, το βγάζουμε από το ψυγείο και το στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το μισό ποτήρι λάδι και κοκκινίζουμε τμηματικά τα κομμάτια του κουνελιού.
4. Τοποθετούμε το κουνέλι σε μια γάστρα, προσθέτουμε τις πατάτες, το ζωμό λαχανικών, τις ελιές, τη μισή περίπου μαρινάτα και αλατοπίπερο.
4. Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται.
Πηγή: arttable.gr