Η αμυγδαλιά είναι ένα οπωροφόρο δέντρο που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και την Κεντρική Ασία . Είναι γνωστό ότι οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το δρόμο του μεταξιού κατανάλωναν αμύγδαλα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούσαν τον δρόμο του μεταξιού από την Ασία στην Ευρώπη έφεραν αμύγδαλα στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Ελλάδα. Εδώ και πολλά χρόνια, τα αμύγδαλα καλλιεργούνται στη Μεσόγειο, την Ιταλία και την Ισπανία.
Δεδομένου ότι παράγεται με σπόρους, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες και οι περισσότερες από αυτές τις ποικιλίες είναι διαθέσιμες στη χώρα μας. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της Τουρκίας εκτός από τις ακτές και τα οροπέδια της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας. Καλλιεργείται επίσης στις περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου, καθώς και στις περιοχές της Κεντρικής Ανατολίας και του Μαρμαρά.
Αίτημα για το κλίμα
Όταν βλέπουμε τις περιοχές όπου γίνεται καλλιέργεια στη χώρα μας, μπορούμε να έχουμε περισσότερες ή λιγότερες πληροφορίες για την κλιματική ζήτηση των αμυγδάλων. Γενικά, μπορεί να καλλιεργηθεί σε κλίματα με ξηρά και ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Οι καρποί του χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες για να ωριμάσουν.
Μάλιστα, αν και προτιμά τα θερμά και εύκρατα κλίματα, είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα. Ο φλοιός του δέντρου αντέχει έως και -25C°. Ωστόσο, η εμπορική καλλιέργεια δεν συνιστάται σε ψυχρές περιοχές.
Η πιο κρίσιμη περίοδος για τα αμύγδαλα είναι η άνοιξη. Δεδομένου ότι είναι δέντρο με μικρή ανάγκη για ψύξη και άρα πρώιμο ανθισμένο δέντρο, μπορεί να υποστεί μεγάλη ζημιά από τους πρώιμους παγετούς της άνοιξης. Οι παγετοί στην ανθοφορία και στην νεαρή ηλικία προκαλούν μεγάλες απώλειες. Τα μπουμπούκια των ανθέων αντέχουν σε θερμοκρασίες έως και -4 °C, αλλά οι ανθίσεις παγώνουν στους -1,5 °C.
Η βροχόπτωση κατά την ανθοφορία επηρεάζει επίσης αρνητικά την επικονίαση και μειώνει την απόδοση.
Αίτημα γης
Το αμύγδαλο, που είναι ένα είδος φρούτου με πολύ χαμηλή εδαφική ζήτηση, αναπτύσσεται σε βαθιά, ελαφριά και προσχωσιγενή εδάφη. Η ανάπτυξή του δεν είναι καλή σε βαριά εδάφη με κακή στράγγιση. Οι ρίζες των δέντρων μπορούν να προχωρήσουν έως και 3-5 μέτρα στο έδαφος.
Το έδαφος πρέπει να οργωθεί βαθιά το φθινόπωρο. Εάν είναι ισχυρό σύμφωνα με τη δομή του εδάφους του κήπου που θα δημιουργηθεί, 8-9 μ. εάν είναι αδύναμο, 5-6 μ. Οι λάκκοι φύτευσης πρέπει να ανοίγονται κατά διαστήματα. Η απόσταση μεταξύ αυτών των διαστημάτων θα πρέπει να αυξάνεται καθώς μειώνεται ο ρυθμός βροχόπτωσης. Στην καλλιέργεια που θα πραγματοποιηθεί σε άνυδρες περιοχές, θα πρέπει πρώτα να φυτευτούν τα σπορόφυτα και να εμβολιαστούν τα αμύγδαλα αφού αυτό το δενδρύλλιο πιάσει.
Ρίζες που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια αμυγδάλων
Σπόρος Rootstock: Χρησιμοποιείται ευρέως. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο σκουλήκι του βυθού δενδρυλλίων.
Plum Rootstock: Ασυμβίβαστο με ορισμένες ποικιλίες αμυγδάλου. Χρησιμοποιείται ως υποκείμενο για συμβατές ποικιλίες σε βαριά εδάφη.
Ροδάκινο – Nemaguard Rootstock: Χρησιμοποιείται ως υποκείμενο σε αμμώδη και προσβεβλημένα από νηματώδη εδάφη. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι βραχύβια.
Clone Rootstocks: Το συνήθως χρησιμοποιούμενο υποκείμενο κλώνο είναι το GF 677. Τα δενδρύλλια που εμβολιάζονται σε αυτό το υποκείμενο αποδίδουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ανθεκτικό σε μυκητιασικές ασθένειες που μεταδίδονται στο έδαφος όπως το Verticillium και το Phypthora .
Ποικιλίες που παράγονται
Ferragnes: Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 32%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,4 γραμμάρια. Δεν κάνει δίδυμο φρούτο. Γονιμοποιείται με την ποικιλία Ferraduel.
Ferraduel: Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 35%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,3 γραμμάρια. Δεν κάνει δίδυμο φρούτο. Γονιμοποιείται με την ποικιλία Ferragnes.
Γιαλτίνσκι: Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 32%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,4 γραμμάρια. Το ποσοστό των δίδυμων καρπών είναι 44%. Γονιμοποιείται με την ποικιλία Pirrimorski.
Piciantil: Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 41%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,5 γραμμάριο. Το ποσοστό των δίδυμων καρπών είναι 29%.
Τέξας: Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 50%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,6 γραμμάρια. Το ποσοστό των δίδυμων καρπών είναι 25%. Γονιμοποιείται με την ποικιλία Nonpareil.
Nonpareil: Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 63%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,2 γραμμάρια. Το ποσοστό των δίδυμων καρπών είναι 4%. Γονιμοποιείται με την ποικιλία Texas.
Tuono: Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 37%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,4 γραμμάρια. Το ποσοστό των δίδυμων καρπών είναι 21%. Είναι μια αυτογόνιμη ποικιλία.
Garrignes: Μεσο-όψιμες ανθίσεις. Είναι μια πολύ παραγωγική ποικιλία. Η απόδοσή του είναι 29%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,1 γραμμάρια. Δεν κάνει δίδυμο φρούτο. Είναι μια αυτογονιμοποιούμενη ποικιλία.
Supernova: Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 36%. Το εσωτερικό βάρος του καρπού είναι 1,5 γραμμάριο. Το ποσοστό δίδυμων καρπών είναι 19%. Είναι μια αυτογόνιμη ποικιλία.
48/1 : Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 43%. Το βάρος του καρπού με κέλυφος είναι 2 γραμμάρια. Δεν κάνει δίδυμο φρούτο. Γονιμοποιείται με την ποικιλία 48/2.
48/2 : Ανθίζει αργά. Η απόδοσή του είναι 43%. Το βάρος του καρπού με κέλυφος είναι 2 γραμμάρια. Δεν κάνει δίδυμο φρούτο. Γονιμοποιείται με την ποικιλία 48/1.
Φυτό κήπου
Κατά την επιλογή μιας τοποθεσίας κήπου, θα πρέπει να προτιμώνται εδάφη με καλή αποστράγγιση και νότια όψη. Πριν από το φυτό κήπου, καλό είναι να δίνουμε 4-5 τόνους καλοκαμένης κοπριάς ανά δεκάριο. Πριν από τη φύτευση γίνεται βαθύ όργωμα και αναμιγνύεται το λίπασμα με το χώμα.
Είναι μια από τις πιο κοινές μεθόδους καλλιέργειας με φύτευση σπόρων στους λάκκους φύτευσης που ανοίγονται κατά την προετοιμασία του εδάφους. Γενικά γίνεται σποροπαραγωγή, αλλά σε άνυδρες περιοχές γίνονται διάφορα είδη εμβολίων στα σπορόφυτα . Το εμβόλιο για τα μάτια χρησιμοποιείται ευρέως και χρησιμοποιούνται επίσης τύποι εμβολίων όπως στυλό, διάσπαση, βοσκός. Ο τετράγωνος τύπος φύτευσης πρέπει να προτιμάται μεταξύ των τύπων φύτευσης κατά την κατασκευή φυτών κήπου. Εάν η γη είναι επικλινή, θα πρέπει να φυτευτεί με τη μέθοδο της σταυροφύτευσης (Chess Planting). Μπορείτε να βρείτε τα συστήματα φύτευσης οπωρώνων ως εξής.
Οι αμυγδαλιές που φυτεύονται πρέπει να ποτίζονται για να μην επηρεάζονται από τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Σε περιοχές όπου η χειμερινή περίοδος δεν είναι πολύ κρύο, η φύτευση δενδρυλλίων μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο, αλλά σε περιοχές όπου οι χειμώνες είναι κρύοι, είναι απαραίτητο να περιμένουμε τον Μάρτιο και ο καιρός να ζεσταθεί λίγο. Το βάθος και το πλάτος των λάκκων που θα φυτευτούν πρέπει να είναι μεταξύ 70 και 80 cm. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε οι θέσεις εμβολιασμού των φυτεμένων δενδρυλλίων να μην είναι κάτω από το έδαφος. Η απόσταση φύτευσης πρέπει να είναι 6 x 6 ή 6 x 7 m.
Ο καρπός της αμυγδάλου δεν μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνος του, επομένως κατά τη δημιουργία ενός κήπου, πρέπει να φυτευτεί 1 ποικιλία επικονιαστή σε 10 δέντρα. Σε περιπτώσεις που δεν φυτεύονται ποικιλίες επικονιαστών, λαμβάνεται ελάχιστο ή καθόλου προϊόν από τον κήπο.
Μερικές προτάσεις για το φυτό αμυγδαλιάς
- Θα πρέπει να προτιμώνται ποικιλίες όψιμης ανθοφορίας.
- Εάν είναι δυνατόν, πρέπει να φυτευτούν σπορόφυτα σωλήνων. Διότι στις γυμνές φυτείες με γυμνές ρίζες, η τάση του δενδρυλλίου να κάνει κροσσόριζες είναι μικρότερη. Επομένως, η απώλεια δενδρυλλίων είναι μεγαλύτερη.
- Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το φυτό του κήπου να γίνει με ποικιλίες που γονιμοποιούν η μία την άλλη.
- Η ζημιά στα πτηνά είναι υψηλή σε ορισμένες ποικιλίες αμυγδάλου. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί προσοχή στην επιλογή των ποικιλιών.
- Οι δραστηριότητες των μελισσών είναι πολύ ευεργετικές για μια καλή καρπόδεση σε νεοσύστατους κήπους. Για αυτό προτείνεται η τοποθέτηση 1 κυψέλης για κάθε 2-3 δεκάρια.
Κλάδεμα αμυγδαλιών
Το σχήμα που θα δοθεί στα δέντρα θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσα στα πρώτα 2 χρόνια. Τα σπορόφυτα πρέπει να κόβονται από 70-80 cm τους φθινοπωρινούς μήνες μετά τη φύτευση. Το καλοκαιρινό κλάδεμα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τη φύτευση. Τα σχήματα κλαδέματος των δέντρων έχουν γενικά τη μορφή τροποποιημένου οδηγού ή κύλικας και το κλάδεμα γίνεται σύμφωνα με αυτά τα σχήματα. Τα σχέδια κλαδέματος φαίνονται παρακάτω.
Άρδευση
Οι περισσότεροι από τους κήπους που καλλιεργούνται στη χώρα μας δεν αρδεύονται. Όταν όμως γίνεται άρδευση, η απόδοση αυξάνεται 2-4 φορές. Η άρδευση τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ σημαντική για το δέντρο και επηρεάζει όχι μόνο την απόδοση και την ποιότητα αλλά και την παράταση της ζωής του.
Λίπανση στην καλλιέργεια αμυγδάλου
Καταρχήν, όπως σε όλες τις υδατοκαλλιέργειες, πρέπει να γίνει ανάλυση εδάφους πριν τη λίπανση. Σύμφωνα με την κατάσταση που προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανάλυσης του εδάφους, η λίπανση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ανεπάρκεια του καλλιεργούμενου εδάφους. Το άζωτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καρπό της αμυγδάλου και το αζωτούχο λίπασμα πρέπει να χορηγείται κάθε χρόνο. Τα αζωτούχα λιπάσματα εφαρμόζονται από την επιφάνεια και τα λιπάσματα καλίου και φωσφόρου δίνονται στις ταινίες που ανοίγουν προς την προεξοχή της κόμης.
Συγκομιδή αμυγδάλου
Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται μετά την ωρίμανση των καρπών και το ξεφλούδισμα των εξωτερικών φλοιών τους. Η συγκομιδή αμυγδάλου, που γίνεται με το χέρι στη χώρα μας, γίνεται και με μηχανή στο εξωτερικό.
Πηγή: fcoon.com