Στον Διαγωνισμό Κρητικής Κουζίνας, που διοργάνωσε για 5η χρονιά (2017) η Ένωση Κρητών Κερατσινίου – Δραπετσώνας, το πρώτο βραβείο κέρδισε το πιάτο «Χειρομυλόπιτες», που ετοίμασε η Γεωργία Γιαμπουλάκη.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης, που πήρε τ’ όνομά του από το γεγονός, ότι, για να το φτιάξουν, χρησιμοποιούσαν τα παλιότερα χρόνια τον χειρόμυλο, όπου άλεθαν το σιτάρι, βασικό υλικό για την παρασκευή του.
Η συνταγή της Γεωργίας Γιαμπουλάκη από το Κερατσίνι:
ΥΛΙΚΑ
5 Ποτήρια νερού χόνδρο
Λίγο αλάτι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 Κουταλάκι του γλυκού μαγιά
3 Ποτήρια του νερού αλεύρι (φαριν απ)
1 Φακελάκι βανίλια
Ζάχαρη ή μέλι
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τον χόνδρο σε πέντε ποτήρια νερό. Το πρωί βάζουμε μέσα στον χόνδρο την μαγιά το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού και την βανίλια.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το μείγμα.
Αφήνουμε το μείγμα δέκα λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και όταν κάψει με μια μεσαία κουτάλα (ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε τις χειρομυλόπιτες) προσθέτουμε το μείγμα στο καυτό λάδι. Κάθε φορά ξεπλένουμε την κουτάλα μας με λίγο νερό για να μην κολλάει το μείγμα. Όταν τηγανιστεί από την μια πλευρά γυρίζουμε την χειρομυλόπιτα από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε λάδι κάθε φορά που χρειάζεται. Βάζουμε τις χειρομυλόπιτες σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι.
Τέλος σερβίρουμε τις χειρομυλόπιτες πασπαλίζοντάς τις με ζάχαρη και κανέλα ή μέλι και κανέλα.
Πηγή: kritikaepikaira.gr
Φωτογραφία: Λευτέρης Κουργεράκης