Με “αρχιτέκτονα¨τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτση “οικοδομείται” το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με εντολή της υπουργού Ν. Κεραμέως, ο Αλ. Κόπτσης ήδη επεξεργάζεται το νέο σχέδιο , βασισμένο στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ηδη ο Γενικός Γραμματέας, προ ημερών, έστειλε το κείμενο “προσχέδιο” για το νέο σύστημα διορισμών στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για να κάνει τις παρατηρήσεις της.
Σύμφωνα με αυτό το “προσχέδιο” οι άξονες πάνω στους οποίους “δουλεύει” ο Γενικός Γραμματέας είναι:
Α. Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Β. Συνυπολογισμός με αντίστοιχη μοριοδότηση
- προϋπηρεσίας,
- παιδαγωγικής κατάρτισης
- επιστημονικής κατάρτισης
- κοινωνικά κριτήρια
Γ. Κατάρτιση πίνακα διοριστέων μόνο για τους εκπαιδευτικούς που “πιάνουν” τη βάση.
Δ. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από άλλα κριτήρια.
Το 2023
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023.
Οι νέοι διορισμοί
Οι νέοι διορισμοί , οι οποίοι θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάιο, εφόσον “δρομολογηθούν”, για το τρέχον έτος , 2022, θα γίνουν με το ισχύον σύστημα “Γαβρόγλου”.
Προς το παρόν εξετάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών το ενδεχόμενο να γίνουν ο διορισμοί μέσα στο 2022.
Κι αυτό διότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 δεν προβλέπει διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού
Σημειώνεται ότι οι τακτικές αποδοχές και οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές που επιβαρύνουν την κεντρική διοίκηση, εμφανίζονται το έτος 2021 μειωμένες κατά 32 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των ιδιαίτερα αυξημένων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης τακτικού προσωπικού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες υπερέβησαν κατά πολύ τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς και του ετεροχρονισμού των προσλήψεων 11.700 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και κυρίως από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων , όπου το σύνολο των αποχωρήσεων ανέρχεται στο 44% του συνόλου των αποχωρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης κατά το έτος 2020.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία οι αποχωρήσεις από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 53% του συνόλου των αποχωρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης του 2021.
Πηγή: esos.gr