Ναός μονόκλιτος βασιλικού ρυθμού του 17ου αιώνα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ο ναός έχει υποστεί τουλάχιστον 2 καταστροφές.
Απόδειξη είναι και ο μισογκρεμισμένος κίονας στο εσωτερικό του ναού αριστερά στο ιερό που υποδηλώνει το πρώτο παλαιό κτήριο.
Ο ναός γκρεμίστηκε μια φορά σίγουρα επί τουρκοκρατίας μιας και στη περιοχή ήταν ο τουρκικός συνοικισμός ” Γραντος”
Την περιοχή κατοικούσαν οι πιο αιμοβόροι Τούρκοι εμού και το όνομα της περιοχής ΓΡΑΝΤΟΣ γιατί οποίος χριστιανός περνούσε από εκεί γραντιζε ( δηλαδή έβρισκε το μπελά του ) με διάφορους τρόπους (παραδείγματος χάριν να βάζουν φωτιά στα ξυλά των χριστιανών πάνω στο γάιδαρο).
Η περιοχή ήταν πλούσια και εύφορη λόγω και των άφθονων νερών- πηγών που είχε γι’ αυτό η Τούρκοι την ονόμαζαν küçük bahçe ( κουτσούκ μπαξέ δηλαδή μικρό περιβόλι).
Σύμφωνα με την απογραφή του 1900 στο ΓΡΑΝΤΟΣ (όπως το αναφέρει) κατοικούσαν 35 Τούρκοι σε 7 οικογένειες και καθόλου χριστιανούς!!
Ο ναός είναι κτισμένος σένα μοναδικό υπερυψωμένο σημείο που έχει ατελείωτη θεά, το κάμπο της Μεσαράς τα χωριά της κάτω ρίζας και το Κόφινα.
Στο σημείο βλέπει κανείς απομεινάρια μιας άλλης εποχής με τα μισογκρεμισμένα τουρκικά σπίτια να στέκουν εκεί ακόμα, και ένα όνομα που θα στοιχειώνει τη περιοχή και θα δηλώνει στις νέες γενιές τι πέρασαν οι πρόγονοι μας!!
Κείμενο-φωτογραφίες: Δουλγεράκης Γεώργιος