Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης
Ένας άνθρωπος, ένας γνήσιος δημοκράτης, που έχει κάνει τόσα πολλά στη ζωή του και συνεχίζει να κάνει!
Ο άνθρωπος αυτός, προικισμένος με πολλά και πλούσια χαρίσματα, μεγάλωσε ορφανός στα παιδικά του χρόνια, και έμελε να μείνει πολλά χρόνια αργότερα πρόεδρος Βοριζίων, και σήμερα μια σπουδαία μορφή στη Μεσαρά, και στη Κρήτη!
Σήμερα λοιπόν θα προσπαθήσουμε να δούμε τον άνθρωπο αυτό, και προφίλ, και ανφάς, και να γνωρίσουμε τις αρετές του!
Η επιτυχημένη θητεία του σαν πρόεδρος και οι δραστηριότητές του γενικά, έκαναν έναν παλιό βουλευτή του Γεωργίου Παπανδρέου (πατέρα του Ανδρέα), να πει για τον Στάθη Στιβακτάκη η Σωμαροστάθη: «Άνθρωποι σαν τον Σωμαροστάθη, έπρεπε να είναι υπουργοί!»
Επίσης μια δήλωση του ίδιου του γέρο Βαρδινογιάννη, θέλει τον Σωμαροστάθη «ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο»!
Για να γράψεις για τη ζωή αυτού του ανθρώπου, θα χρειαζόταν ίσως ολόκληρο βιβλίο!
Εμείς απλά θα σκιαγραφήσουμε την προσωπικότητά του, τα καλλιτεχνικά ταλέντα του, και λίγα λόγια για τις δραστηριότητες στη ζωή του.
Η οικογένειά του
Σε νεαρή ηλικία παντρεύεται την Αριάδνη, και μαζί κάνουν μια πενταμελή οικογένεια. Τον Νίκο, το Γιώργη, τη Καδιανή, το Σταύρο και τον μικρότερο τον Χρήστο.
Έκανε τον βοσκό τα πρώτα χρόνια, αλλά στη συνέχεια πούλησε τα πρόβατα και έκανε τον καφετζή στο χωριό, καθώς και άλλα επαγγέλματα όπως του κρεοπώλη και στη συνέχεια του μπακάλη! Είχε κάμει επίσης χοιροτροφείο, και ορνιθοτροφείο.
Για τη συνέχεια θα τον δούμε πρόεδρο στα Βορίζα για πολλά χρόνια! Ακόμα, μετά που σταμάτησε να είναι πρόεδρος έγινε δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο πολιτισμού.
Οι παράλληλες δραστηριότητές του, ήταν οι χορευτικές και εικαστικές του ικανότητες στη ζωγραφική, στις αγιογραφίες του σε πολλές εκκλησίες της περιοχής. Για τις ικανότητές του αυτές, θα πούμε ότι ήταν τελείως αυτοδίδακτος!
Πρόεδρος των Βοριζίων
Πριν πάμε όμως σ’ αυτά, να σταθούμε στην περίοδο της ζωής του, τότε που εκλέχτηκε πρόεδρος στα Βορίζα, το 1964. Ήταν τότε τα Βορίζα. ρημαγμένα από τον βομβαρδισμό των Γερμανών, που μέχρι και το ’64, όπου ανάλαβε πρόεδρος, οι δρόμοι ήταν έτσι όπως τους είχαν αφήσει. Ο Σωμαροστάθης τότε, αναβάθμισε το χωριό, και έκανε τσιμεντένιους όλους τους δρόμους, που παρόμοιους δεν είχαν ούτε μεγαλύτερα χωριά! Δεν έφτιαξε μονάχα τους δρόμους, αλλά έφτιαξε και αποχετευτικό σύστημα, πολύ πρωτοπόρο για ένα χωριό την εποχή εκείνη! Τα Βορίζα στις ημέρες του πήραν άλλη όψη! Όλο του το μεράκι τότε το έδωσε στο χωριό, έφτιαξε μεγάλο κοινοτικό κατάστημα το 1976 – 1977, και ακόμα πρόσθεσε άλλη μία αίθουσα στο Δημοτικό σχολείο του χωριού.
Νερό από το Βροντήσι στα Βορίζια
Το χωριό τότε δεν ήταν αυτάρκη σε νερό ύδρευσης, και έτσι κατάφερε να φέρει στο χωριό νερό από δύο τόπους! Ας μην ξεχνάμε πως οι Γερμανοί είχαν βομβαρδίσει την μοναδική βρύση του χωριού. Έφερε όμως νερό από του Μαγάρικου τη Βρύση, αλλά και από το Ζαραχάνι! Βάζει όμως στο μάτι και το νερό της Μονής Βροντισίου! Δεν ήταν όμως απλή υπόθεση, γιατί συνάντησε συντονισμένες αντιδράσεις και από τη κοινότητα Ζαρού, και από τον ηγούμενο Βροντισίου, αλλά και από τον τότε μητροπολίτη Γορντύνης και Αρκαδίας. Στην κυριολεξία του κήρυξαν όλοι μαζί πόλεμο! Κι όμως! Τελικά κατάφερε να πάει το νερό του Βροντισίου στα Βορίζα! Φυσικά μονάχα με τη προσωπική εργασία των Βοριζανών, χωρίς τη συμμετοχή της πολιτείας!
«Με το πιστόλι το νερό, το ‘ φερε στα Βορίζα κι ας του καμε επανάσταση ούλη η Πάνω Ρίζα!», θα πει το χωριό για το Στάθη…
Έργα στο χωριό
Έφτιαξε τότε και το Ηρώο του χωριού με τα οστά των ηρώων που έπεσαν στη μάχη του Τραχιλιού! Επίσης έφτιαξε, εκτός της επέκτασης του Δημοτικού σχολείου του χωριού, κατά μίαν αίθουσα, έφτιαξε την εκκλησία Μιχαήλ Αρχάγγελος, δίπλα στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου. Στη κοινότητα έφτιαξε και μια παιδική χαρά, η οποία στη συνέχεια χαλάστηκε δήθεν για να ξαναφτιαχθεί, παρ’ όλο όμως που τα Βορίζα έχουν και σήμερα πολλά παιδιά, η υπόθεση εκκρεμεί…
Η παραίτηση από πρόεδρος
Το 1964 εκλέχτηκε πρόεδρος, δεν πρόλαβε όμως να τελειώσει την τετραετία του, γιατί το 1967 ήρθε η Χούντα στην κυβέρνηση της χώρας, και ο περισσότερος κόσμος δεν γνώριζε ”τι εστί Χούντα”! Ο Στάθης όμως που ήταν βαθειά δημοκράτης, γνώριζε πολύ καλά γιατί είχε καθημερινή ενημέρωση για τα συμβάντα. Κάθε βράδυ έπιανε ξένους σταθμούς, ”Τίρανα” ,’’Σόφια”, ” Ντόιτσε βέλε” κλπ. Απ’ όπου και ενημερωνόταν. Νωρίς κατάλαβε τι συμβαίνει και ο μοναδικός ίσως πρόεδρος στην Κρήτη, που ζητά παραίτηση, είναι ο Σωμαροστάθης! Η παραίτηση του καθυστερεί περίπου ενάμισι χρόνο για να έρθει. Πηγαίνοντας στην νομαρχία, ρωτούσε κάθε τόσο, αν ήρθε η παραίτηση του, και μια μέρα κάποιος γνωστός του υπάλληλος, του είπε: ” Αυτό που έκανες, είναι προσβολή για τη Χούντα, και θα σε σακατέψουν”! Τότε φεύγει για Αθήνα, και στο υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκει τον αρμόδιο, και του κάνει παράπονα, γιατί αργεί η παραίτηση του. -Έχω πέντε κοπέλια και πεινούνε, θα του πει τότε, θέλω να πάω να δουλέψω στην Γερμανία!
Στη Γερμανία
Τελικά σε μια βδομάδα, του είχαν στείλει την παραίτηση, οπότε και φεύγει για Γερμανία! Στο διάστημα που ήταν στη Γερμανία, στα Βορίζα γεννιέται ο τελευταίος του γιός ο Χρήστος! Λόγω όμως της Χούντας στην Ελλάδα, μένει αβάπτιστος, και στο σχολείο στα Βορίζα, τον γράφουν: ”Στιβακτάκη Αβάπτιστο”! Η σύζυγός του Αριάδνη, του έγραφε να έρθει ‘’να βαπτίσουν το κοπέλι’’, και εκείνος απαντούσε: ”Θα βαφτιστεί, όντε ν- έρθει η ώρα ντου”! Τελικά πέφτει η Χούντα, έρχεται στο χωριό ο Σωμαροστάθης, βγήκε ξανά πρόεδρος στις εκλογές, και επιτέλους βαφτίζεται και ο Χρήστος!. Η βάφτιση έγινε με μεγάλη επισημότητα, με πολλούς νονούς, στρατηγούς βουλευτές, και άλλους!
Ο Σωμαροστάθης σήμερα
Αυτά συνέβησαν την εποχή της Χούντας, αλλά ας έρθουμε στο σήμερα, να δούμε τον άνθρωπο αυτόν, από μια άλλη σκοπιά. Ασφαλώς δεν θα παραλείψουμε να πούμε πως σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν συμβιβαστής, δηλαδή, κατώρθωνε ”να σάζει τα πράματα”! Ότι ήταν ο αείμνηστος Λευτέρης ο Γαλιανός για τη Γαλιά, ήταν ο Στάθης για τα Βορίζα! Για τον συμβιβασμό υποθέσεων, έπαιρνε μαζί του και τον Φαραγκιδομανώλη από τη Γαλιά, τον Διονυσόκωστα, και άλλους. Πάντα έλεγε: ”Να προσέχουμε τσοι φίλους μας και τους συναθρώπους μας”!
Η ζωγραφική
Τελευταίο του πάθος η ζωγραφική! Του αρέσει να ζωγραφίζει καπετάνιους, αλλά και παλιές μορφές της περιοχής, και το όνειρο του είναι να τελειώσει ένας χώρος μουσείο, που ήδη φτιάχνεται! Θέμα του μουσείου ‘’Οι καπεταναίοι της Κρήτης και της Ελλάδας’’. Εκεί θα φιλοξενεί τους ζωγραφικούς του πίνακες, και το ταλέντο του και σε αυτό τον τομέα, θα γίνει ευρέως γνωστό. Προσωπικά, από παιδί είχα γνωρίσει τον Σωμαροστάθη, ο οποίος ήταν άνθρωπος της καλής παρέας, άνθρωπος που θαυμάζεις, και δεν χορταίνεις να τον ακούς. Στην παρέα εξιστορεί παλιές ιστορίες, που για τους νεότερους είναι πηγή, λαογραφικών παραδόσεων, γνώσεων εμπειριών, αλλά και παράδειγμα καλών τρόπων και συμπεριφοράς στην παρέα! Άνθρωπος σοβαρός αλλά και με φοβερή αντίληψη χιούμορ! Χαρακτηριστική η παρουσία του με κρητικιά γκιλότα, στιβάνια, μαύρο πουκάμισο, μαύρο μπερέ. Όλα αυτάά, συμπληρώνει η εντυπωσιακή μουστάκα του, που σου θυμίζει τον καπετάν Πετρακογιώργη! Ήταν και παρέμεινε ένας γνήσιος κρητικός, αμάλαγος και ντρέτος! Τον μπερέ τον φοράει από 16 χρονών, έως τώρα που είναι 85! Λένε πως από μικρός ήταν σε μια οργάνωση που είχαν τον μαύρο μπερέ, με ένα σύνθημα γραμμένο επάνω!
Επίλογος
Στη θέα της μορφής του, ένοιωθες δέος, λόγω της έντονης προσωπικότητας του, χωρίς ο ίδιος να έχει καν το χαραχτήρα σκληρού ανθρώπου, απεναντίας, του πράου και του ευγενή! Σήμερα τον αποκαλούν ‘’άρχοντα τση Πάνω ρίζας’’, η ‘’Θεριό τση Πέρα ρίζας’’ και πολλά παρόμοια, γιατί μόνον έτσι μπορείς να περιγράψεις ένα Σωμαροστάθη! Εμείς τον συγχαίρουμε για την υπέροχη οικογένεια, που έφτιαξε, τους λεβέντες του το συγκρότημα ‘’ Τα Στιβαχτάκια’’ που διασκεδάζουν όλη τη Κρήτη και όπου αλλού είναι Κρητικοί! Σε όλα αυτά συμμέτοχη είναι η σύζυγός του Αριάδνη, που περάσανε μαζί πολλά, και σήμερα ζουν μαζί στα Βορίζα στην Τρίτη φάση της Ζωής τους.
Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στην έκθεση ζωγραφικής προσωπικοτήτων, που ετοιμάζει, να είναι γερός και δυνατός, να συνεχίσει να τελειώσει το όλο έργο που έχει αρχίσει, και που θα είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές!