Συστατικά
- 10 αγκινάρες
- 2 λεμόνια
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 πράσα
- 3 καρότα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκ. σκόρδο
- 500 γρ. πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 700 γρ. ζωμό λαχανικών
- 1/4 ματσάκι άνηθο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- ρίγανη
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και βάζουμε μέσα ένα λεμόνι κομμένο στη μέση.
- Κόβουμε το πάνω μέρος από την αγκινάρα αφαιρώντας τις άκρες των φύλλων. Αφαιρούμε περιμετρικά τα πράσινα φύλλα μέχρι να φτάσουμε στα κίτρινα τα οποία είναι μαλακά και βρώσιμα.
- Κόβουμε το κοτσάνι 4 εκ. από τη βάση του.
- Παράλληλα περνάμε όλη την επιφάνεια της αγκινάρας με λεμόνι να μην μαυρίσει.
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε από το κέντρο το χνούδι και περνάμε με ένα λεμόνι.
- Μόλις είναι έτοιμη η αγκινάρα τη βάζουμε στο μπολ με το νερό.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις αγκινάρες.
- Βάζουμε στην χύτρα ταχύτητας το ελαιόλαδο και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, τα πράσα και τα καρότα σε μισοφέγγαρα, τα φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια, το σκόρδο σε λεπτές φέτες, τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τις αγκινάρες, τον χυμό από 1 λεμόνι, τον ζωμό και καλύπτουμε με το καπάκι.
- Βάζουμε στην κατάλληλη ένδειξη και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
- Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας και αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στη χύτρα. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με πιπέρι, ελαιόλαδο και ρίγανη.
Πηγή: akispetretzikis.com