Υλικά
800 γραμμάρια κληματόφυλλα από βάζο
200 ml ελαιόλαδο
100 ml ούζο
2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας εστραγκόν, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. θυμάρι
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
100 γρ. γαρίδες βρασμένες ψιλοκομμένες
100 γρ. μύδια ψίχα ψιλοκομμένα
100 γρ. χταπόδι βρασμένο και ψιλοκομμένο
100 γρ. καβουρόψιχα
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λίτρο περίπου ζεστό ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγο μέχρι να μαραθούν το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και τελικά το ρύζι.
Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, το μισό ούζο, την μισή τριμμένη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χυμό των λεμονιών και το ζωμό λαχανικών.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για δέκα λεπτά να κρυώσει το μείγμα και να αναμιχτούν όλα τα υλικά μαζί και να ανταλλάξουν τα αρώματα τους.
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και τα ξεπλένουμε καλά και προσεκτικά για να μην τα σπάσουμε.
Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα τυλίγοντας σε μικρά ρολά όχι πολύ σφιχτά με μία ή δύο κουταλιές από την γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος του φύλου.
Κρατάμε τα σπασμένα και τα στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μας.
Βάζουμε τα ντολμαδάκια μας μέσα στην κατσαρόλα σε στρώσεις προσεκτικά να μην διαλυθούν και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό από τα λεμόνια, την υπόλοιπη ντομάτα, το μισό ούζο και τον ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθούν τα ντολμαδάκια.
Βάζουμε από πάνω το κλασσικό πιάτο με ένα βάρος και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά το ρύζι μας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να τραβήξουν τα πολλά υγρά.
Τα σερβίρουμε περιχύνοντας τα με την ελαφριά σάλτσα ντομάτας με τη γεύση του ούζου.
Πηγή: tanea.gr