Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ

Εστίες πολιτισμού στον Αποκόρωνα η δημοτική πινακοθήκη και η δημοτική βιβλιοθήκη

19/03/2022
in ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
0
Εστίες πολιτισμού στον Αποκόρωνα η δημοτική πινακοθήκη και η δημοτική βιβλιοθήκη
0
SHARES
Share on Facebook

Δύο σημαντικές πολιτιστικές υποδομές αποκτά ο δήμος Αποκορώνου στα Χανιά , καθώς στην τελική ευθεία βρίσκεται η πλήρης λειτουργία δημοτικής πινακοθήκης και η δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «η δημιουργία αυτών των υποδομών αναδεικνύει και προβάλλει το πολιτιστικό αποτύπωμα της περιοχής μας, μια προσπάθεια που είναι συλλογική καθώς σε αυτή συμμετέχουν και συμβάλλουν πολιτιστικοί σύλλογοι και ασχολούμενοι με τον πολιτισμό πολίτες .

Η βαριά κληρονομιά του τόπου μας είναι τα ήθη, τα έθιμα και ο πολιτισμός και αυτές τις αξίες θέλουμε να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.

Ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι αυτοί οι δύο χώροι, όπως και κάθε χώρος πολιτισμού στην περιοχή μας, να καταστούν επισκέψιμοι για τις σχολικές μονάδες ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις και να γνωρίσουν τις πολιτιστικές μας αξίες».

Η δημοτική πινακοθήκη

Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης φιλοξενείται σε κτίριο στο χωριό Φρες που δώρισε η οικογένεια στον δήμο που με την σειρά του, προχώρησε στην ανακαίνιση και κατάλληλη διαμόρφωση του.

Περιλαμβάνει περίπου 65 πρωτότυπα έργα σύγχρονων και λαϊκών Ελλήνων ζωγράφων, όπως οι Αναστάσιος Αλεβίζος (Α. Τάσσος), Λουκάς Γεραλής, Βασίλης Γερμενής, Ευθυμία Δεληγάκη, Γιώργος Καλικάκης, Σωτήρης Μιχαηλίδης, Κώστας Μπανάσης, Κώστας Πετράκης και Γιώργος Σικελιώτης. Ορισμένοι από αυτούς τους καλλιτέχνες χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, ενώ άλλα έργα τους εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, τη Βουλή, το Μουσείο Μπενάκη και μεγάλα μουσεία και πινακοθήκες του εξωτερικού (Παρίσι, Νέα Υόρκη κ.ά.). Στα περισσότερα έργα αποτυπώνονται πρόσωπα καιτοπία της Ελλάδας, φρούτα και λουλούδια, ενώ πέραν αυτών στον χώρο υπάρχουν επίσης μερικές χαλκογραφίες και αγιογραφίες. Την οργάνωση της συλλογής επιμελήθηκε ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Γιώργος Λιμαντζάκης, ενώ στην αξιολόγησή της συνέβαλε σημαντικά η Αθηνά Γιαννουλάκη, έφορος – προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων.

Η βιβλιοθήκη

Η δημοτική βιβλιοθήκη θα στεγαστεί σε κτήριο της ιστορικής έδρα του δήμου Αποκορώνου στον Βάμο. Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη πολιτιστική και πολιτισμική αξία του χώρου αυτού, ο δήμος Αποκορώνου προχώρησε σε εργασίες συντήρησης και επισκευής της βιβλιοθήκης, ενώ το φθινόπωρο του 2019 υπέβαλε στην Περιφέρεια Κρήτης Τεχνικό Δελτίο με τίτλο «Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού ενίσχυσης βιβλιοθήκης Βάμου Δ.Ε. Βάμου Δ. Αποκορώνου», αποτελούμενο από τέσσερα υποέργα. Το Τεχνικό Δελτίο αυτό εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης το φθινόπωρο του 2020, το σχετικό κονδύλι έχει πιστωθεί στον δήμο και οι σχετικές εργασίες εκτιμάται ότι θα αρχίσουν προσεχώς, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ήδη, έχει προχωρήσει η οργάνωση και καταλογογράφηση του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης από επαγγελματία βιβλιοθηκονόμο, ενώ σημαντικό ρόλο στην διεκπεραίωση και εποπτεία των παραπάνω εργασιών ανέλαβαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου «ο Πρίνος» και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Γιώργος Λιμαντζάκης. Στην παρούσα κατάστασή της η βιβλιοθήκη περιέχει περίπου 5.000 τίτλους κάθε είδους, με θέματα ιστορικά, λαογραφικά, λογοτεχνία (ελληνική και ξένη), εγκυκλοπαίδειες, εκτενές αρχείο Τύπου (περιφερειακού και εθνικού, περιοδικά και εφημερίδες), μεγάλο μέρος του οποίου είναι δωρεά του Ιδρύματος Γ. Λαμπράκη), σχολικά βιβλία, εκδόσεις συναφείς με τις ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες κ.ά.

Η δημοτική βιβλιοθήκη Βάμου με εισήγηση της δημοτικής Αρχής θα ονομαστεί ως «Δωρεά Ιωάννη Κλωνάρη», ως ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε και κληροδότησε αυτή την σημαντική πολιτιστική υποδομή στον Βάμο και σε όλο τον Αποκόρωνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Previous Post

Στην Κρήτη το Αμερικάνικο αεροπλανοφόρο “Harry S. Truman”

Next Post

Κρήτη: Δυο συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Next Post
Κρήτη: Συνελήφθη αλλοδαπή κατηγορουμένη για κλοπή χρημάτων από ηλικιωμένους

Κρήτη: Δυο συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ