Συστατικά
Για το σιρόπι
300 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
3 φύλλα αρμπαρόριζας
Για την πορτοκαλόπιτα
750 γρ. κανταΐφι
4 αβγά, μέτρια
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το σερβίρισμα
ξύσμα πορτοκαλιού
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό από τα πορτοκάλια, τα φύλλα αρμπαρόριζας, και τα αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να βράσει το νερό και να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την πορτοκαλόπιτα
Ξάνουμε το κανταΐφι, το απλώνουμε σε δύο ταψιά, και το αφήνουμε να ξεραθεί για 90 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα τα αβγά με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στη μεσαία σκάλα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γιαούρτι, και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Το μείγμα μπορεί να φαίνεται κομμένο, αλλά μη σας ανησυχεί.
Σπάμε με τα χέρια μας το κανταΐφι μέσα στον κάδο και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να καλυφθεί εντελώς το κανταΐφι από το μείγμα.
Βουτυρώνουμε μια ορθογώνια φόρμα 25×35 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε το κρύο σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό.
Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ώστε να απορροφήσει η πίτα όλο το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με ξύσμα τπορτοκαλιού και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com