Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, σε κύβους των 2εκ.
250γρ. χυλοπίτες (λαζάνια)
250γρ. ή 6 φύλλα κρούστας
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
1 κουτ. τσαγιού ρίγανη
2 ντομάτες ώριμες, σε 6 λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο + λάδι για το άλειμμα των φύλλων
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σοτάρετε τα κυβάκια του κρέατος στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε ελάχιστο νερό και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί το κρέας.
Βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο ακόμα. Τις στραγγίζετε αν έχει μείνει πολύ νερό και τις ανακατεύετε με 2-3 κουτ. σούπας λάδι για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε 6 ατομικά πήλινα ή πυρίμαχα γιουβετσάκια και αλείφετε το εσωτερικό τους με λάδι. Κόβετε τα 6 φύλλα στα τέσσερα και στοιβάζετε τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο. Στρώνετε σε κάθε γιουβέτσι 4 φύλλα σταυρωτά έτσι ώστε να εξέχουν από τις άκρες, αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λάδι.
Μοιράζετε τις χυλοπίτες στα 6 γιουβετσάκια και τα πασπαλίζετε με το τυρί. Μοιράζετε και στρώνετε το κρέας πάνω από τις χυλοπίτες. Τοποθετείτε μια φέτα ντομάτας πάνω από το κρέας και το σκεπάζετε φέρνοντας τις άκρες των φύλλων από πάνω αλείφοντας τα με λίγο λάδι.
Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Tips
Αν δεν διαθέτετε ατομικά γιουβετσάκια μπορείτε να φτιάξετε το κάθε πακέτο ξεχωριστά σε ένα μπολάκι και να αναποδογυρίσετε τα πακέτα στο ταψί και να τα ψήσετε σαν ατομικές μικρές πίτες. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να στρώσετε πρώτα την ντομάτα πάνω στα φύλλα, μετά το κρέας, μετά τις χυλοπίτες με το τυρί τελευταίο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Συνταγή: Γεωργλια Κοφινά
Πηγή: olivemagazine.gr