AP Photo / Russian Defense Ministry Press Service
Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται ότι βαδίζει η κατάσταση με την κρίση στην Ουκρανία με τα δεδομένα να μεταβάλλονται από ώρα σε ώρα και τους βασικούς παίχτες να κάνουν κινήσεις στη διπλωματική αλλά και στρατιωτική σκακιέρα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια ένοπλη σύρραξη για την οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε έναν «Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Τελευταία τέτοια κίνηση η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πρόθυμος να διαπραγματευτεί».
Η Ουκρανία «αποτελεί μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που επιζητά η Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ στο CNNi, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, «απαιτούσε πάντα διπλωματία και διαπραγματεύσεις και ζητούσε ουσιαστικές εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία».
Η δήλωση αυτή έρχεται, μάλιστα, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Πούτιν-Λαβρόφ στην οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας εμφανίστηκε να λέει στον Ρώσο πρόεδρο ότι βλέπει μια «ευκαιρία» για διπλωματικό διάλογο με τη Δύση σχετικά με τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, ενώ συνέστησε να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τρίτη, στη Ρωσία θα βρεθεί ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος τη Δευτέρα βρέθηκε στην Ουκρανία σε μια αποστολή που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την τελευταία προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Κρίση στην Ουκρανία: Δεν εφησυχάζουν οι ΗΠΑ
Παρόλα αυτά οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να εφησυχάζουν με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως με αφορμή τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.
Νωρίτερα, δε, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στη Ρωσία εντός ημερών, πιθανόν ακόμη και εντός της εβδομάδας.
«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24. Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.
Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, αν και σημείωσε ότι «ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός».
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κρίση στην Ουκρανία: Το δραματικό διάγγελμα του Ζελένσκι
Στο κλίμα αυτό ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακήρυξε «ημέρα ενότητας» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως πιθανή για να εξαπολύσει η Ρωσία μια επίθεση.
«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του τη Δευτέρα προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.
Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία «εκτός κι αν προκληθούμε»
Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε λίγο μετά το διάγγελμα του Ζελένσκι στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.
«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.
«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.
Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.
«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.
Τα τρία στάδια της πιθανής εισβολής στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ διέρρευσαν τους τρόπους που πιστεύουν, με βάση τις πληροφορίες της αντικατασκοπείας, ότι θα εκδηλωθεί η ρωσική επίθεση.
Το πρώτο στάδιο δεν αφορά απαραίτητα στρατιωτική εισβολή. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η επίθεση θα ξεκινήσει με προβοκάτσια και άλλα αντισυμβατικά μέσα. Δηλαδή περιμένουν μία προβοκατόρικη ενέργεια, που θα προκαλέσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, «δεν θα επιτεθούμε, αν δεν προκληθούμε». Με άλλα λόγια, ο Λευκός Οίκος έχει πληροφορίες για στημένο επεισόδιο, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» το Κρεμλίνο, για να δώσει την εντολή εισβολής.
Το δεύτερο στάδιο θα είναι οι στοχευμένες επιθέσεις, δηλαδή ο βομβαρδισμός συγκεκριμένων στόχων, με τα πυραυλικά συστήματα που έχει μεταφέρει η Μόσχα σε απόσταση βολής, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Το συγκεκριμένο στάδιο θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι Ρώσοι θα περιμένουν αντίδραση από τον ουκρανικό στρατό, ενισχύοντας το αφήγημά τους περί πρόκλησης από το Κίεβο.
Το τρίτο στάδιο θα είναι η χερσαία εισβολή, με ανεξέλεγκτες και συνάμα καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.
Ήδη, Αμερικανοί αναλυτές διακρίνουν καθημερινά μία προσπάθεια προβοκάτσιας, με τους Ρώσους αυτονομιστές στο έδαφος της Ουκρανίας να ζητούν βοήθεια, καθώς «οι ΗΠΑ τροφοδοτούν με οπλισμό τους Ουκρανούς» και κινδυνεύουν.
Πηγή: newsbomb.gr