Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα διεθνώς, στη χώρα μας, και βέβαια στις θάλασσες και τις ακτές της Κρήτης. Το έργο Σκουπίδια στην Απόχη-Μεσαρά!, που υλοποιείται από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη, συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς της περιοχής σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, την Τρίτη 08-02-2022, όπου παρουσιάστηκε το νέο, ομώνυμο εκπαιδευτικό υλικό.
Στην εκδήλωση έγινε εμφανής τόσο η συνειδητοποίηση του προβλήματος από τους εκπαιδευτικούς, όσο και η προθυμία τους να μετέχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισής του.
Ο Καθηγητής Μ. Σκούλλος τόνισε ότι τα θαλάσσια απορρίμματα «απειλούν το οικοσύστημά μας, την υγεία μας, την ευημερία μας και την οικονομία μας» και εξήγησε ότι το έργο «Σκουπίδια στην Απόχη: Μαθητές και αλιείς ενημερώνονται και αναλαμβάνουν δράση για τα θαλάσσια απορρίμματα σε παράκτιες και αλιευτικές περιοχές» απευθύνεται συνολικά, τόσο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, όσο και αλιείς, οι οποίοι τους επόμενους μήνες θα κληθούν να αναλάβουν εθελοντικές πρωτοβουλίες για τον καθαρισμό των θαλασσών και τη καταγραφή των σκουπιδιών που μπλέκονται κάθε τόσο στα δίχτυα τους.
Η κα Η. Αλάμπεη παρουσίασε με διαδραστικό τρόπο το εκπαιδευτικό υλικό, που μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να παρακινήσει σε δράση τους μαθητές. Τέλος, η κα Β. Μαλωτίδη παρουσίασε τη μεθοδολογία και τον τρόπο οργάνωσης ενός καθαρισμού και παρακολούθησης μιας ακτής.
Οι 35 συμμετέχοντες από τους οποίους 29 ήταν εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι το νέο υλικό θα τους βοηθήσει στις προσπάθειες που ήδη κάνουν για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Συμφώνησαν ότι το έργο, πολύ εύστοχα, επικεντρώνεται στη μαθητική κοινότητα, καθώς τα παιδιά αποτελούν το μέλλον της περιοχής αλλά έχουν και τη δύναμη να επηρεάσουν και το οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ χαρακτήρισαν το συγκεκριμένο σεμινάριο «πολύ εποικοδομητικό». Τέλος, δήλωσαν ότι αναμένουν με χαρά την επόμενη δράση του έργου, ένα διήμερο ευαισθητοποίησης που θα οργανωθεί την άνοιξη σε επιλεγμένη παραλία της περιοχής της Μεσαράς με τη συμμετοχή σχολείων της περιοχής.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5067194 και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το video της συνάντησης, όπως και το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του έργου: https://medies.net/skoupidia-stin-apoxh-mesara/