Γράφει η Έφη Μιχελάκη*
Αυτή την εποχή τους συναντώ συχνά σκοτωμένους στους δρόμους τα πρωινά, στη προσπάθεια τους για ανεύρεση τροφής όντας νυχτόβια και βραδυκίνητα ζώα.
Και η λύπη μου είναι διπλή γιατί τώρα κυοφορούν τα μικρά τους, 3 με 4 συνήθως που τα γεννούν Φλεβάρη ή Μάρτη, φροντίζοντας τα με περίσσια μητρική αγάπη..
Τα κρύβουν στα λαγούμια που περίτεχνα κατασκευάζουν σε βάθος περίπου 10 μέτρων μέσα στη γη, μακριά απ’ τα κακόβουλα ανθρώπινα βλέμματα, αισθανόμενοι την απειλή και την εξαφάνιση τους ως είδος..
Ο καλύτερος αρχιτέκτονας, με λαγούμια που περνούν από γενιά σε γενιά, με δεκάδες εξόδους, χωριστές για παιχνίδι, χωριστές για εισόδους, κι έκτακτης ανάγκης στις αρκαλιές..
Υποτιμημένος ο κακομοίρης από τον ματαιόδοξο άνθρωπο λόγω ενός αδένα που φέρει στην ουρά που εκκρίνει αρωματικές ουσίες.
Κι όμως ο άρκαλος δεν αφοδεύει μέσα στις φωλιές του, παρά σε αποχωρητήριο κοντά σε αυτές.
Τις ηλιόλουστες μέρες, και εν απουσία κινδύνου, λιάζει κι αερίζει συχνά την στρωμνή του σαν την καλή νοικοκερά.
Ανθεκτικό ζώο, μπορεί να ζήσει μέχρι 15 χρόνια, με οξεία ακοή και όσφρηση, κοινωνικοί ζώντας σε αγέλες, παμφάγα και σαρκοβόρα θηλαστικά..
Με το λογοπαίγνιο ” θα σου κάμω τον άρκαλο” που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί στο λόγο του για να τονίσει την απειλή προς κάποιον, αδίκως τον χαρακτηρίζει ως φόβητρο και τον προσομοιώνει στη θωριά σαν σκύλο..
Τίποτα απ αυτά δεν ισχύει, ο ίδιος προσπαθεί να επιβιώσει όντας άκακο ζώο και καθόλου επιθετικό.
Αντιθέτως κυνηγιέται μανιωδώς απ’ το παμφάγο άνθρωπο, σκοτώνοντας τον με στειλιάρια, κατσούνες και βάζοντας φωτιές στα λαγούμια του..
Ο ασβός της Κρήτης, ο ενδημικός, περιλαμβάνεται ήδη στα υπό εξαφάνιση ζώα χάρη στην πλεονεξία τη δική μας.
Θηρεύεται για τη γούνα του, τις τρίχες απ την ουρά του για πινέλα ζωγραφικής και ξυρίσματος, και στην Κίνα εκτρέφεται για το κρέας του..
Τέλος να πω πως είναι μονογαμικός παραμένοντας με το ίδιο ταίρι σ όλη τη σύντομη ζωή του..
Είναι ένα απ’ τα δώρα του Θεού στο ψεύτη ετούτο κόσμο ο άρκαλος, και τα μωρά του πανέμορφες χνουδωτές ροζ μπαλίτσες…
* Η Έφη Μιχελάκη είναι από το Ασήμι και είναι Κτηνίατρος με καταγωγή από τους Παρανύμφους Αστερουσίων