από τον Ηλία Μαμαλάκη
Υλικά για 6 άτομα:
1 νεροπότηρο ρύζι νυχάκι
600γρ. καλαμαράκια μικρά
1 νεροπότηρο ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό αρωματικό κρασί
1 σφηνάκι ούζο
1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το ελαστικό κοκαλάκι τους. Χωρίζετε τα πλοκάμια από το σώμα. Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζουν και τα αλατίζετε καλά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το πράσο μαζί με το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Τα σοτάρετε καλά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε τα καλαμαράκια και ανακατεύετε καλά το μίγμα.
Τέλος, ρίχνετε το ρύζι και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα. Σβήνετε με το λευκό κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση.
Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε μέσα το γλυκό κόκκινο πιπέρι. Προσθέτετε το ούζο και ανακατεύετε. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα.
Τέλος, προσθέτετε τα ντοματάκια. Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε υπομονετικά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και τα καλαμαράκια για 30-40 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε το φαγητό σε πιατέλα και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Πηγή: protothema.gr