Νοστιμότατες πένες με γραβιέρα, τοματίνια και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Μερίδες:6-8
Συστατικά:
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 3 φλ. κρεμμύδια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
- 400 γρ. πένες
- 10-12 τοματίνια
- 2 κ. σ. βούτυρο
- 2 κ. σ. αλεύρι γοχ
- 1 1/2 φλ. γάλα
- 1/2 κ. γλ. ξερή ρίγανη
- 1/2 κ. γλ. ξερό θυμάρι
- 1 1/2 φλ. τριμμένη γραβιέρα
- αλάτι-πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και 1/4 κουταλάκι αλάτι. Τα σωτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 7-8 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά ανακατεύοντας που και που και προσθέτοντας 1-2 κουταλιές νερό αν χρειαστεί.
- Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώνουμε.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δυο στα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Στο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, το ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το γάλα, τα μυρωδικά, πιπέρι και 1/4 κουταλάκι αλάτι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.
- Προσθέτουμε το 1 φλιτζάνι από την γραβιέρα. Ρίχνουμε την κρέμα στα ζυμαρικά μαζί με τα 3/4 από τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Aπλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β για 15 λεπτά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε να βάλουμε ότι ζυμαρικά θέλουμε. Προτιμότερο να μην είναι σπαγγέτι. Φιογκάκια, μακαρονάκι κοφτό κάτι τέτοιο.
Αν θέλουμε δεν ψήνουμε καθόλου το φαγητό και απλώς το βάζουμε στο γκριλ για 5 λεπτά.
Πηγή: cookandfeed.blogspot.com