Υλικά για τη ζύμη
– 1 κιλό αλεύρι σκληρό
– 1 κρασοπότηρο ρακή
– 1 κουταλιά λάδι
– 1 κουταλιά αλάτι
– νερό όσο πάρει (περίπου 2 φλ.)
Υλικά για το σιρόπι
– 1 κιλό ζάχαρη
– 1/2 κιλό νερό
– 5-6 κουτ. σούπας κανέλλα
– 1/2 κρασοπότηρο μέλι
– λεμόνι
– καρύδια, κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα
Προετοιμασία
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ρακή, το λάδι, το αλάτι και το νερό.
Τραβάμε λίγο-λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.
Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.
Ανοίγουμε λεπτό φύλλο σε λωρίδα μήκους 1 μέτρου περίπου και κόβομε 4 μικρότερες λωρίδες. Βάζουμε λάδι σ’ ένα τσουκάλι.
Όταν κάψει το λάδι, τυλίγουμε τη λωρίδα μια-μια χωριστά στα δάκτυλά μας ξεκινώντας από τα δύο δάκτυλα, μετά στα τρία και κατόπιν στα τέσσερα μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.
Κολλάμε την άκρη της και τη ρίχνομε στο καυτό λάδι. Με δύο πιρούνια γυρίζουμε τους κολλημένους αυτούς κρίκους, προσπαθώντας να μην χάσουν το στρογγυλό τους σχήμα.
Όταν ροδίσει το ξεροτήγανο το βγάζουμε και το βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, ενώ συνεχίζουμε με άλλο.
Ψήνουμε τα υπόλοιπα ξεροτήγανα και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βράζουμε 15 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλλα και στο τέλος προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι.
Βουτάμε ένα-ένα ξεροτήγανο στο καυτό σιρόπι να πάρει μια μικρή βράση και μετά το ανασύρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια ή σησάμι ή και με τα δύο.
Πηγή: kritikidiatrofi.gr