Κύμα χιονιά θα πλήξει τις επόμενες ημέρες τη χώρα, με τις πολικές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. Η πτώση της θερμοκρασίας θα αρχίσει από αύριο, Τετάρτη, με παγετό τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
«Τσουχτερό» θα είναι το κρύο την Πέμπτη, ενώ μικρή άνοδος θα υπάρξει την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο θα «χτυπήσει» εκ νέου το κύμα κακοκαιρίας, με θερμοκρασίες υπό του μηδενός σε πολλές περιοχές της χώρας και με παγετό στα βόρεια.
Τι είναι ο αεροχείμαρρος που φέρνει πολικές θερμοκρασίες στη χώρα
Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες απο τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες μέχρι τη χώρα μας.
Ο αεροχείμαρρος (Jet stream) κινείται γρήγορα σαν ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων. Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία.
Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων, αλλά όχι στην Ευρώπη. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.
Η μεγαλύτερη σε συχνότητα εμφάνισης αεροχειμάρρων, ετησίως, παρατηρείται πάνω από τις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ και ειδικότερα την περίοδο του Χειμώνα και της Άνοιξης.
Σχετικά με τον καιρό των επομένων ημερών τώρα, η πρώτη ψυχρή εισβολή φθάνει τα ξημερώματρα. Θα είναι ασθενής και θα προκαλέσει λίγα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, δηλαδή παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς. Προς το τέλος της εβδομάδας όμως όπως είδαμε παραπάνω όταν έρθει η δεύτερη και εντονότερη ψυχρή εισβολή έχουμε πολλές πιθανότητες να δούμε περισσότερα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά ενδεχομένως ακόμα και σε πεδινές περιοχές.
Μετά από την παρουσίαση αυτής της ψυχρής μεταβολής η οποία όπως είπαμε έρχεται από το Βόρειο Πόλο οι αέριες μάζες θα υποστούν μεγάλες μεταβολές και τα ύψη υετού είναι σχετικά δύσκολο να υπολογιστούν. Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των 3 κυριοτέρων μοντέλων ακόμη και για το Σάββατο.
Στους παραπάνω χάρτες απεικονίζονται οι εκτιμήσεις τριών εκ των εγκυροτέρων προγνωστικών μοντέλων για το ερχόμενο Σάββατο. Η διαφορές που υπάρχουν οφείλονται κατά κύριο λόγο στη θέση ή στο βάθος των συστημάτων που δημιουργούνται και οι οποίες διαφοροποιούν σηματικά το πεδίο υετού (κυρίως των χιονοπτώσεων) αλλά και άλλων παραμέτρων της επερχόμενης μεταβολής.
Όλα τα μοντέλα όμως προβλέπουν ότι θα έχουμε πολικές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και δεν αποκλείονται χιόνια ακόμα και στην Αθήνα.