Οι ελληνοποιήσεις προϊόντων και η έλλειψη ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, δηλαδή διαχρονικά προβλήματα ευθύνονται, σύμφωνα με τους παραγωγούς για την συνεχιζόμενη πτώση των τιμών
Ως ένδειξη ότι «οι έλεγχοι αποδίδουν καρπούς», χωρίς ωστόσο περαιτέρω εξηγήσεις, για να μπορεί να καταλάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος τι ακριβώς «πανηγυρίζεται», εμφανίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – και προσωπικά ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός – το γεγονός ότι μέσα σε 20 μέρες στις γιορτές διεξήχθησαν 2.042 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 152 παραβάσεις στην αγορά κρέατος.
«Δε μας δίνουν τις λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», απαντά στη «ΝΚ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης για την Ανασύσταση του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζουλιαδάκης. Επιμένει, πάντως, ότι πίσω από τις απότομες πτώσεις των τιμών παραγωγού στα αμνοερίφια τις παραμονές των Χριστουγέννων φαίνεται να βρίσκονται τα οργανωμένα συμφέροντα των ελληνοποιήσεων, αφού δε θα μπορούσε με άλλους τρόπους να κατρακυλήσουν οι τιμές από τη μια στιγμή στην άλλη!
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου διενήργησαν συντονισμένα, για πρώτη φορά, στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, 2.042 ελέγχους στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος. Από τις 15/12/2021 έως και 5/1/2022, κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ και των ΔΑΟΚ έκαναν εντατικούς ελέγχους στην αγορά προκειμένου να αποτρέψουν νοθείες προϊόντων και παράνομες ελληνοποιήσεις. Συνολικά έγιναν 2.042 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 152 παραβάσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι έλεγχοι αποδίδουν καρπούς. Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας υπό τη γενική γραμματέα του υπουργείου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, που ως έργο έχει τον συντονισμό διενέργειας των επίσημων ελέγχων στην αλυσίδα διακίνησης κρέατος και της συμμόρφωσης της αγοράς με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος».
«Πώς αλλιώς έπεσαν οι τιμές;»
«Μόνο από την κατακόρυφη πτώση της τιμής παραγωγού των αμνοεριφίων σε δύο μέρες φαίνεται ότι οι παραβάσεις είναι πολύ περισσότερος. Διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πέσει η τιμή, από τη στιγμή που η παραγωγή στο αρνί και το κατσίκι του Έλληνα παραγωγού έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, και κυρίως την τελευταία χρονιά εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του κόστους των ζωοτροφών. Και δε γίνεται να πέσει τόσο απότομα αν δεν έχουν έρθει αρνιά από άλλες χώρες να ελληνοποιηθούν και να διατεθούν σαν ντόπια. Είναι μόνο αυτός ο τρόπος που υπάρχει, στην παρούσα φάση, για να πέσει η τιμή τόσο γρήγορα. Οι έλεγχοι γίνονται σωστά. Αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να τους αυστηροποιήσει και να τους κάνει πιο εντατικούς. Διότι όλοι αυτοί οι παραβάτες παρανομούν και κερδοσκοπούν με αυτό τον τρόπο σε βάρος και του Έλληνα καταναλωτή, που αγοράζει το προϊόν που δε γνωρίζει την προέλευσή του, και του Έλληνα παραγωγού ο οποίος μοχθεί για την παραγωγή του προϊόντος», τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής φέρνει ως παράδειγμα το γάλα. «Πέρυσι η μέση τιμή του ήταν 70 με 80 λεπτά το κιλό κατά μέσο όρο. Φέτος είναι από 95 λεπτά μέχρι 1,10 και 1,14 ευρώ το κιλό. Και ανέβηκαν οι τιμές διότι έγιναν έλεγχοι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, και εντόπισαν ότι η ελληνική φέτα ΠΟΠ, που βάσει νόμου φτιάχνεται μόνο από αιγοπρόβειο γάλα, είχε φτιαχτεί και με αγελαδινό γάλα και με γάλα το οποίο είχε εισαχθεί. Και αυτό επίσης απαγορεύεται. Αλλά δεν έβρισκαν γάλα ελληνικό για να το αγοράσουν και να φτιάξουν τη φέτα. Μιλάμε πάντα για ένα προϊόν που παράγεται σε άλλες περιοχές της χώρας. Με το που έγινε αυτό, λοιπόν, και “έσφιξαν” τα πράγματα και γύρισαν τα προϊόντα πίσω, ήθελαν δεν ήθελαν, μετά οι βιομήχανοι έτρεξαν να βρουν γάλα»…
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομάδας για την Ανασύσταση του ΣΕΚΝΗ Γιώργος Τζουλιαδάκης, «ήθελαν δεν ήθελαν μετά, οι αρμόδιοι προχώρησαν σε ελέγχους στο αιγοπρόβειο γάλα της χώρας μας. Και έτσι αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση και αυξήθηκαν οι τιμές. Μέσα σε λίγο καιρό, οι τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα. Όταν ξέσπασε η ιστορία αυτή, άρχισαν οι γαλακτοβιομηχανίες να “καρφώνουν” η μία την άλλη και έτσι είχαμε αυτές τις εξελίξεις. Κάτι ανάλογο τώρα γίνεται με το κρέας. Κάτι ανάλογο γίνεται και στη σταφίδα στην Κρήτη και πάει λέγοντας»…
Πηγή: neakriti.gr