Υλικά
250γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 λεμόνια + χυμό από τα 2
4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
2-3 κουτ. σούπας γιαούρτι
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
50γρ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
ζάχαρη άχνη (όσο πάρει), για το γλάσο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 20εκ. και στρώνετε τον πάτο της με λαδόκολλα.
Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να πάρετε ένα κρεμώδες και ομοιογενές μίγμα. Προσθέτετε μπόλικο από το ξύσμα λεμονιού (φυλάξτε λίγο για το γλάσο) και αναμιγνύετε. Κατόπιν ρίχνετε σε δόσεις τα αβγά, χτυπώντας ενδιάμεσα με το μίξερ χειρός για να ενσωματωθούν, και προσθέτετε το γιαούρτι.
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με μια μεταλλική κουτάλα ή σπάτουλα. Προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και ¾ από το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα και ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα και 15 λεπτά (για να βεβαιωθείτε ότι το κέικ έχει ψηθεί καλά, βυθίστε ένα καλαμάκι για σουβλάκι στο εσωτερικό του: αν βγει στεγνό, τότε το κέικ σας είναι έτοιμο). Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε σε πιατέλα.
Στο μεταξύ, αναμιγνύετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού με το ξύσμα και όση ζάχαρη άχνη χρειάζεται για να πάρετε ένα ρευστό γλάσο. Περιχύνετε με αυτό το κέικ, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Πηγή: olivemagazine