Υλικά
Για 4 άτομα
1 κιλό χοιρινή σπάλα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο Lurpak
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
1 κουταλιά αλεύρι
500 ml λευκό κρασί
1000 ml ζωμό κοτόπουλο
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
Για τις baby πατάτες:
400 γραμμάρια baby πατάτες
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο Lurpak
3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τις baby πατάτες και σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι τις κόβετε στην μέση.
Τοποθετείτε τις πατάτες σε ένα αντικολλητικό ταψί και προσθέτετε το ελαιόλαδο, μαζί με το βούτυρο, το φρέσκο θυμάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 35-40 λεπτά ανακατεύοντας τις baby πατάτες ιδανικά ανά 10-12 λεπτά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την χοιρινή σπάλα σε μικρές μπουκιές.
Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 2 κουταλιές βούτυρο.
Θωρακίζετε τις μπουκιές χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πασπαλίζετε τις χοιρινές μπουκιές με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο το αλεύρι, τις αποσύρετε από την κατσαρόλα και τις τοποθετείτε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τα πράσα για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτετε πάλι τις χοιρινές μπουκιές στην κατσαρόλα, σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το χοιρινό να σιγομαγειρευτεί για 2 ώρες.
Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, την φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα τις baby πατάτες με το λεμονάτο χοιρινό.
Πηγή: alexandrospapandreou.gr