Πόση ζάχαρη έχει πραγματικά το καρπούζι;

4 λεπτά ανάγνωσης

Είναι όντως τελικά το καρπούζι μόνο «νερό και ζάχαρη», όπως πολλοί πιστεύουν; Πόσα σάκχαρα έχει, τι ισχύει για τον γλυκαιμικό δείκτη και ποια τα οφέλη του απόλυτου φρούτου του καλοκαιριού. 

Καρπούζι: το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι λατρεύουν να το τρώνε στην παραλία, στις διακοπές στο εξοχικό μαζί με φέτα, στην ταβέρνα ως επιδόρπιο μετά το φαγητό, αλλά και σε ταπεράκι για δεκατιανό στο γραφείο μετά την άδεια να το πάρεις, όλα θα μυρίσουν καλοκαίρι. 

Είναι όμως και κάποιοι που το αποφεύγουν, υποστηρίζοντας ότι «παχαίνει» ή ότι έχει πολλή ζάχαρη. Τι ισχύει τελικά; 
Φυσικά και το καρπούζι, όπως και άλλα φρούτα, περιέχει φυσικά σάκχαρα. Αυτό που μπορεί να σε εκπλήξει είναι το γεγονός ότι περιέχει λιγότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα και όχι πολύ περισσότερα, όπως αρκετοί πιστεύουν. 

Συγκεκριμένα, τα 100 γραμμάρια καρπούζι περιέχουν περίπου 6-7 γραμμάρια ζάχαρης. Το περισσότερο βάρος του καρπουζιού είναι νερό (περίπου 90-92%), πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από δροσιστικό στην αίσθηση, είναι εξαιρετικά ενυδατικό για τον οργανισμό και βέβαια χαμηλό σε θερμίδες. Για την ακρίβεια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, το καρπούζι είναι ένα από τα πιο χαμηλά θερμιδικά φρούτα, με τα 100 γραμμάρια να περιέχουν μόλις 30 θερμίδες. Ακόμη και ένα μήλο ή ένα ροδάκινο, έχουν περίπου 50 και 39 θερμίδες στα ίδια γραμμάρια. 

Η μία μερίδα βέβαια μπορεί να μην αποτελείται από 100 γραμμάρια, αλλά από περισσότερα, όμως ακόμη και έτσι, σε μία συνηθισμένη μερίδα των 300 γραμμαρίων περιέχονται περίπου 90 θερμίδες και φυσικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σακχαρόζη, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Και όχι, τα φυσικά σάκχαρα δεν είναι «ζάχαρη», όπως νομίζουμε και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να εξισώσουμε το καρπούζι και άλλα φρούτα με σνακ που εμπεριέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη. 

Η «ζάχαρη» του καρπουζιού είναι πολλά περισσότερα και μέσα της περιέχει μεταξύ άλλων βιταμίνες, φυτικές ίνες και βέβαια, νερό, το οποίο ενυδατώνει. 

Από βιταμίνη C μέχρι μαγνήσιο 

Εκτός από την ενυδάτωση, στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, γνωστό για την καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική του δράση. Περιέχει επίσης βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, κάλιο, που βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης, ακόμη και μαγνήσιο, για τη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Και τι γίνεται με τον γλυκαιμικό δείκτη; 

Άλλος ένας μύθος που καταρρίπτεται είναι το γεγονός ότι το καρπούζι οδηγεί σε απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Και αυτό γιατί μπορεί να έχει όντως υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή ποσότητα υδατανθράκων τις οποίες καταναλώνουμε όταν το τρώμε. Ένα μέτριο μπολ καρπούζι (~150 γρ) έχει περίπου 10 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ σε συνδυασμό με το νερό που αποτελεί βασικό συστατικό του, τα σάκχαρα αραιώνονται, όσον αφορά τη συγκέντρωσή τους ανά μερίδα. 

Σε κάθε περίπτωση, και εδώ ισχύει το «μέτρον άριστον». Απόλαυσε όμως το καρπούζι σου άφοβα, όσο καιρό το βρίσκεις ακόμη στην αγορά!

Πηγή: skai.gr

Μοιραστείτε το άρθρο