Σταφιδόψωμα

4 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. μέλι

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

400 γρ. αλεύρι ολικής

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

9 γρ. μαγιά

1 1/2 κ.γ. αλάτι

200 γρ. σταφίδες

Για το άλειμμα

1 κ.σ. βούτυρο μαλακό

1 κ.γ. μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χωρίς μίξερ

Βάζουμε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια. Εδώ τις σταφίδες τις βάζουμε από την αρχή.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια ενός πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Με μίξερ

Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε το γάλα με το μέλι, το βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι πάνω στο μάτι. Θα πρότεινα όμως να μην το κάνετε ή να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 40°C γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα βάλουμε μετά και δεν θα φουσκώσει το ψωμί μας.

Αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ με τον γάντζο.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά θα κολλάει ακόμα στον πάτο.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Γενικά η ζύμη είναι πολύ υγρή αλλά ΜΗΝ βάλετε περισσότερο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Tip

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερες σταφίδες! Ακόμα και μαύρες, είναι πιο μικρές και γευστικές!

Πηγή: akispetretzikis.com  – Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Σταφιδόψωμα

4 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. μέλι

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

400 γρ. αλεύρι ολικής

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

9 γρ. μαγιά

1 1/2 κ.γ. αλάτι

200 γρ. σταφίδες

Για το άλειμμα

1 κ.σ. βούτυρο μαλακό

1 κ.γ. μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χωρίς μίξερ

Βάζουμε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια. Εδώ τις σταφίδες τις βάζουμε από την αρχή.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια ενός πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Με μίξερ

Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε το γάλα με το μέλι, το βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι πάνω στο μάτι. Θα πρότεινα όμως να μην το κάνετε ή να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 40°C γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα βάλουμε μετά και δεν θα φουσκώσει το ψωμί μας.

Αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ με τον γάντζο.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά θα κολλάει ακόμα στον πάτο.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Γενικά η ζύμη είναι πολύ υγρή αλλά ΜΗΝ βάλετε περισσότερο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Tip

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερες σταφίδες! Ακόμα και μαύρες, είναι πιο μικρές και γευστικές!

Πηγή: akispetretzikis.com  – Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Σταφιδόψωμα

3 λεπτά ανάγνωσης

ΥΛΙΚΑ
30 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή μαγιά

2 κσ ζάχαρη

2/3 φλυτζ. ζεστό νερό και όσο ακόμα ‘πάρει’ η ζύμη

3 φλυτζ. σκληρό αλεύρι και όσο ακόμα χρειαστεί

3 κσ βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομματάκια

1και 1/3 φλυτζ. μαύρες σταφίδες

1 κγ αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα μπολ, βάζουμε την μαγιά. Εάν χρησιμοποιούμε φρέσκια, την θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε την μισή ζάχαρη και το μισό από το νερό, και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη θα πρέπει να έχει κρεμώδη υφή. Την ανακατεύουμε ξανά προτού προχωρήσουμε στην διαδικασία της ζύμης.

Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι προσθέτοντας την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνετε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό, και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και στο μίξερ σας, με το ειδικό εξάρτημα για ζύμη. Όταν γίνει μια ανομοιόμορφη μπάλα, την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, κατά προτίμηση ξύλινη. Ζυμώνουμε όσο πιο απαλά γίνεται, και προσθέτουμε χλιαρό νερό εάν η ζύμη μας είναι πολύ θρυμματιστή.

Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή και δεν κολλάει πια στα δάχτυλά μας, την σηκώνουμε και την χτυπάμε στην επιφάνεια εργασίας με δύναμη δύο φορές. Με την κίνηση αυτή, ενεργοποιείται η γλουτένη. Πρέπει να είναι λεία και ελαστική.

Την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ, και σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη, σε ζεστό περιβάλλον, να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Μουσκεύουμε τις σταφίδες με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό για περίπου 15-20 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Αφού φουσκώσει η ζύμη μας, την μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το βούτυρο καθώς ζυμώνουμε.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 7-8 ίσα μέρη, και σχηματίζουμε μακρόστενα ρολά. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα λαδωμένη, ή στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και τα καλύπτουμε με μια πετσέτα να φουσκώσουν για άλλα 30 λεπτά. Σε αυτό το στάδιο προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου. Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.

Πηγή: gourmelita.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Σταφιδόψωμα

4 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. μέλι

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

400 γρ. αλεύρι ολικής

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

9 γρ. μαγιά

1 1/2 κ.γ. αλάτι

200 γρ. σταφίδες

Για το άλειμμα

1 κ.σ. βούτυρο μαλακό

1 κ.γ. μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χωρίς μίξερ

Βάζουμε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια. Εδώ τις σταφίδες τις βάζουμε από την αρχή.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια ενός πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Με μίξερ

Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε το γάλα με το μέλι, το βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι πάνω στο μάτι. Θα πρότεινα όμως να μην το κάνετε ή να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 40°C γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα βάλουμε μετά και δεν θα φουσκώσει το ψωμί μας.

Αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ με τον γάντζο.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά θα κολλάει ακόμα στον πάτο.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Γενικά η ζύμη είναι πολύ υγρή αλλά ΜΗΝ βάλετε περισσότερο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Tip

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερες σταφίδες! Ακόμα και μαύρες, είναι πιο μικρές και γευστικές!

Πηγή: akispetretzikis.com  – Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

Μοιραστείτε το άρθρο

Σταφιδόψωμα

4 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. μέλι

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

400 γρ. αλεύρι ολικής

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

9 γρ. μαγιά

1 1/2 κ.γ. αλάτι

200 γρ. σταφίδες

Για το άλειμμα

1 κ.σ. βούτυρο μαλακό

1 κ.γ. μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χωρίς μίξερ

Βάζουμε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια. Εδώ τις σταφίδες τις βάζουμε από την αρχή.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια ενός πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Με μίξερ

Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε το γάλα με το μέλι, το βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι πάνω στο μάτι. Θα πρότεινα όμως να μην το κάνετε ή να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 40°C γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα βάλουμε μετά και δεν θα φουσκώσει το ψωμί μας.

Αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ με τον γάντζο.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά θα κολλάει ακόμα στον πάτο.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Γενικά η ζύμη είναι πολύ υγρή αλλά ΜΗΝ βάλετε περισσότερο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Tip

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερες σταφίδες! Ακόμα και μαύρες, είναι πιο μικρές και γευστικές!

Πηγή: akispetretzikis.com  – Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Σταφιδόψωμα

4 λεπτά ανάγνωσης

Συστατικά

420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. μέλι

60 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 αυγό

400 γρ. αλεύρι ολικής

250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

9 γρ. μαγιά

1 1/2 κ.γ. αλάτι

200 γρ. σταφίδες

Για το άλειμμα

1 κ.σ. βούτυρο μαλακό

1 κ.γ. μέλι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Χωρίς μίξερ

Βάζουμε πρώτα τα στερεά και μετά το μείγμα με τα υγρά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια. Εδώ τις σταφίδες τις βάζουμε από την αρχή.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Και εδώ πάλι το μείγμα είναι πολύ υγρό.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια ενός πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Με μίξερ

Σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε το γάλα με το μέλι, το βούτυρο και το αυγό. Αν δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε το γάλα να φτάσει θερμοκρασία δωματίου μπορούμε να το ζεστάνουμε μόνο του λίγο στα μικροκύματα ή σε ένα κατσαρολάκι πάνω στο μάτι. Θα πρότεινα όμως να μην το κάνετε ή να είστε πολύ προσεκτικοί να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από τους 40°C γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα βάλουμε μετά και δεν θα φουσκώσει το ψωμί μας.

Αφήνουμε το μείγμα αυτό στην άκρη και ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά.

Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ με τον γάντζο.

Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε σε υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά θα κολλάει ακόμα στον πάτο.

Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Γενικά η ζύμη είναι πολύ υγρή αλλά ΜΗΝ βάλετε περισσότερο αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που το έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε 2-3 τρύπες.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.

Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ότι σχήμα θέλουμε.

Βάζουμε σε ταψί που του έχουμε βάλει λαδόκολλα στον πάτο 8 ψωμάκια. Τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.

Ψήνουμε για 13-14 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα τα ψωμάκια μας.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αραιώσει το μέλι.

Αλείφουμε με το μείγμα με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια μας όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.

Tip

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε περισσότερες σταφίδες! Ακόμα και μαύρες, είναι πιο μικρές και γευστικές!

Πηγή: akispetretzikis.com  – Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

 

Μοιραστείτε το άρθρο