Κλασικό, λαχταριστό γλυκό που θα ικανοποιήσει απόλυτα όλους τους λάτρεις των σιροπιαστών γλυκών. Μια πολύ εύκολη και απλή συνταγή για Σάμαλι που μπορείτε να το απολαύσετε με 2 αλλαγές και στη νηστίσιμη εκδοχή του σε περιόδους νηστείας.
Προσοχή: Αν θέλετε νηστίσιμο το σάμαλι αντικαταστήστε το γιαούρτι και το γάλα με 2 ποτήρια νερού νερό και αφαιρέστε το βούτυρο από το σιρόπι.
Υλικά συνταγής
2 ποτήρια νερού ψιλό σιμιγδάλι
1 ποτήρι νερού χονδρό σιμιγδάλι
1 1/2 ποτήρια γιαούρτι πλήρες [*]
1/2 ποτήρι νερού γάλα
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 φακελάκι [20 γρ.] μπέϊκιν πάουντερ
ξύσμα 1 λεμονιού
1/2 κ.γ. κοπανισμένη μαστίχα
1 καψουλίτσα βανίλια
λάδι για άλειμμα του ταψιού
λίγα αμύγδαλα
Για το σιρόπι:
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
2 κ.σ. βούτυρο [*]
χυμό 1 λεμονιού
1 καψουλίτσα βανίλια
Εκτέλεση συνταγής
Για το σάμαλι: Αλείφετε με λάδι ένα ταψί 30-35 εκ..
Σε μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα στερεά υλικά και προσθέτετε και προσθέτετε σταδιακά το γιαούρτι και το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς να ενσωματωθεί πλήρως.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και στρώνετε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα για να είναι λεία και ομοιόμορφη.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, σκεπάζετε το ταψί και αφήνετε το μείγμα για 2 ώρες, να να απορροφήσει καλά το σιμιγδάλι το γιαούρτι και το γάλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια, γαρνίρετε κάθε κομμάτι με αμύγδαλο και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του για 50-60 λ περίπου.
Για το σιρόπι: Βράζετε όλα μαζί τα υλικά του σιροπιού, για 5 λ περίπου. Μόλις βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζετε, ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά το ζεστό σιρόπι.
Πηγή: sintayes.gr