Από την παπαδιά Καλλιόπη Μουζουράκη ξακουστή μαγείρισσα της Καλύμνου
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. αλάτι θαλασσινό
1 φακελάκι μαγιά
3 κ.σ. ούζο
Περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό
Για το τηγάνισμα
Σπορέλαιο
Για το φινίρισμα
Μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
Κανέλα
Ξηρούς καρπούς που αγαπάμε
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά αφού τη έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό.
Ξεκινάμε να ρίχνουμε στο μείγμα το χλιαρό νερό λίγο-λίγο μέχρι να γίνει χυλός και τότε προσθέτουμε το ούζο. Χτυπάμε το μείγμα πολύ δυνατά με τα χέρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο για 20-30 λεπτά.
Στη Κάλυμνο, οι παραδοσιακοί λουκουμάδες σχηματίζονται με το χέρι επειδή όμως είναι μία αρκετά δύσκολη τεχνική καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το εξαρτηματάκι που δίνει το κλασσικό σχήμα δακτυλίδι.
Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι και αφού «κάψει» καλά ξεκινάμε να ρίχνουμε με το μηχάνημα τη ζύμη και αναποδογυρίσουμε τους λουκουμάδες με την τρυπητή κουτάλα για να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές.
Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.
Σερβίρουμε σε πιάτο και τα περιχύνουμε με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι και κανέλα.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με χαρμάνι ξηρών καρπών.
Πηγή: emvolos.gr