Με νόμο που ψήφισε η Βουλή, λουκέτο μπαίνει σε πέντε εκκλησιαστικές σχολές – Στον αέρα 58 μαθητές απο διάφορες περιοχές του νησιού ενώ καμία αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απο την εκκλησία της Κρήτης
Οριστικό λουκέτο βάζει στην ιστορική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης στα Χανιά το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Πενήντα οκτώ μαθητές που προέρχονται από διάφορες περιοχές του νησιού, είναι αναγκασμένοι να ολοκληρώσουν τη φοίτηση τους σε ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, την ώρα που οι περισσότεροι έχουν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν το δρόμο της ιεροσύνης. Με το χρόνο για το κλείσιμο του εκκλησιαστικού γυμνασίου και λυκείου αλλά και του οικοτροφείου να μετρά ήδη αντίστροφα, γονείς, μαθητές και καθηγητές ζητούν έστω και την ύστατη στιγμή τροποποίηση της απόφασης, ενώ την ίδια στιγμή η Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί.
Ο διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης κ. Θωμάς Παναγιώτου εξήγησε ότι «σε έξι μήνες από σήμερα η σχολή κλείνει για πάντα. Αυτό λέει ο νόμος. Φυσικά οι νόμοι μπορούν να αλλάξουν, αλλά θα πρέπει να υπάρχει βούληση», σημείωσε με νόημα . Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι η λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς θα σηματοδοτήσει και το τέλος εποχής για το γυμνάσιο, το λύκειο και το οικοτροφείο, στο οποίο επί σειρά ετών έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες παιδιά προερχόμενα κυρίως από αγροτικές, πολύτεκνες, χαμηλού εισοδήματος οικογένειες.
Στο οικοτροφείο της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης φιλοξενούνται σήμερα περί τα τριάντα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια στα δύο σχολεία άρχισαν να φοιτούν και κορίτσια τα οποία για διάφορους λόγους ,κυρίως κοινωνικούς, πήραν μεταγραφή από ημερήσια γυμνάσια και λύκεια, επιλέγοντας την εκκλησιαστική σχολή για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους.
Ο Γιώργος Μανταδάκης από το Ρέθυμνο, μαθητής της δευτέρας λυκείου εξέφρασε τη θλίψη του για τις δρομολογούμενες εξελίξεις, υπενθυμίζοντας πως το εκκλησιαστικό σχολείο έχει γίνει η αγκαλιά και η δεύτερη οικογένεια παιδιών άστεγων, παιδιών από φτωχές οικογένειες, με ειδικές ανάγκες και όχι μόνο. «Τα βοήθησε να σταθούν στα πόδια τους. Δε βρίσκω το λόγο για τον οποίο αποφασίζεται να κλείσει. Ειδικά εμείς που έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε το δρόμο της ιεροσύνης, σε άλλα σχολεία δεχόμαστε bulling» τονίζει χαρακτηριστικά.
Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι καθιερώνει ανώτατο όριο μαθητών τους 60 για τα εκκλησιαστικά γυμνάσια και τα εκκλησιαστικά λύκεια. Από τις συνολικά δέκα εκκλησιαστικές σχολές που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, δίνεται χρονικό περιθώριο τριών ετών στις οκτώ ,με εξαίρεση αυτές των Χανίων και των Ιωαννίνων που κλείνουν οριστικά τον ερχόμενο Ιούνιο.
Μεταφέροντας την αγωνία των μαθητών, όπως ο ίδιος την εισπράττει καθημερινά, ο διευθυντής της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Θωμάς Παναγιώτου λέει ότι «υπάρχουν παιδιά που τον ρωτούν τι θα γίνει του χρόνου; Κάποια σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο να φύγουν στα Ιεροσόλυμα ενώ σίγουρα θα υπάρξουν και άλλα που θα εγκαταλείψουν το σχολείο».
Μπροστά σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι γονείς των μαθητών. Ο κ. Ηλίας Λαγουδάκης μαζί με την οικογένεια του, άφησαν τη ζωή τους στον Πειραιά για να προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο παιδί τους. «Κατεβήκαμε εδώ, φτιάξαμε διαφορετικά τη ζωή μας, για το παιδί, μιας και στα σχολεία που ήμασταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε σχολικό εκφοβισμό. Βρεθήκαμε λοιπόν στα Χανιά, σε ένα φανταστικό περιβάλλον στον Άγιο Ματθαίο ,με πολύ καλούς εκπαιδευτικούς και τώρα ενημερωνόμαστε πως η σχολή θα κλείσει» είπε ο κ. Λαγουδάκης.
Ο πρόεδρος των αποφοίτων της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης πατήρ Αντώνης Σαπουνάκης ο οποίος υπήρξε ο πρώτος απόφοιτος της σχολής το 1975, χαρακτήρισε αδιανόητο το επικείμενο κλείσιμο της σχολής . «Εμείς οι απόφοιτοι το αντιπαραβάλουμε με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μόνο που αυτό συνέβη από Τούρκους και μπορεί κάποιος να πει ότι αλλόθρησκοι ήταν και δεν ξέρουμε αν δικαιολογείται. Όμως η Εκκλησιαστική Σχολή που έχει προσφέρει τόσα στην κοινωνία και στην πολιτεία , αντί να αναβαθμίζεται να κλείνει από ορθόδοξους; Το θεωρούμε αδιανόητο».
Οι 58 μαθητές της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα και την ίδια στιγμή οι μόνες αντιδράσεις εκφράζονται από το εσωτερικό της. «Ξέρω ότι το ζήτησε η Εκκλησία της Ελλάδος ,αυτό είναι βέβαιο. Άλλωστε και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε το ευχαριστώ του στην κυβέρνηση. Η εκκλησία της Κρήτης όμως, μπορεί να μην το ζήτησε αλλά δεν αντέδρασε και αυτό είναι το παράπονο μας» υπογράμμισε ο διευθυντής κ. Παναγιώτου σημειώνοντας ότι ουδείς από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης πήρε θέση, εδώ και πέντε μήνες που έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Η ιστορία της σχολής αρχίζει το 1892 όταν και ιδρύθηκε στην ιερά μονή Αγίας Τριάδος. Το 1974 μεταστεγάστηκε στον Άγιο Ματθαίο όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Πηγή: neakriti.gr