ΥΛΙΚΑ:
1.5 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού, και λίγο λεμονιού
2 κγ τσάι ποικιλίας chai
2 ξυλαράκια κανέλας
2 κσ λικέρ μαστίχας, κονιάκ ή ρακή
1 κγ baking powder
1/2 κγ σόδα μαγειρικής
1/2 κούπα σουσάμι καβουρντισμένο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Ξεκινήστε καβουρντίζοντας το σουσάμι. Τοποθετείστε το σε κατσαρολάκι ή τηγάνι, πάνω από χαμηλή φωτιά, και ανακατέψτε απαλά με ξύλινη κουτάλα, για 5-8 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει αλαφρά, και να ‘βγάλει’ τα αρώματα του.
Σε ένα μπρίκι, ενώστε τα ξύλα κανέλας με το chai, και προσθέστε 1/2 κούπα νερό. Βράστε τα μαζί για 1 λεπτό, κι αφήστε τα στην άκρη. Από αυτό το υγρό, θα χρησιμοποιήσουμε 1/4 της κούπας.
Στο μπολ του μίξερ, ενώστε την ζάχαρη με το ελαιόλαδο, κι ανακατέψτε για μερικά λεπτά. Ανακατέψτε την σόδα με τον χυμό, και προσθέστε την αμέσως στο μείγμα. Προσθέστε το κανελόζουμο, και το λικέρ μαστίχας, ανακατεμένο με το baking.
Τέλος, προσθέστε το σουσάμι και το αλεύρι-αρχικά το μισό κιλό, και μετά λίγο λίγο, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη, που δεν όμως κολλάει στο χέρι.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180, κι ετοιμάστε δύο μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες, στρώνοντας τα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Πάρτε μικρά μπαλάκια ζύμης, και πλάστε τα σε μπαστουνάκια, και μετά σε όποιο σχήμα θέλετε. Τοποθετείστε τα σε απόσταση 2 εκατοστών περίπου μεταξύ τους, μιας και θα φουσκώσουν λίγο.
Ψήστε τα για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάλτε τα από τον φούρνο, και αφήστε τα για 2-3 λεπτά, πάνω στο ταψί. Μετά, με μια σπάτουλα, τοποθετείστε τα σε σχάρες να κρυώσουν. Φυλάξτε τα σε ανοξείδωτο κουτί ή γυάλα, αεροστεγώς κλεισμένα.
Πηγή: gourmelita.com