Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Καρπουζένια ή καρπουζόπιτα από τη Φολέγανδρο

14/11/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Καρπουζένια ή καρπουζόπιτα από τη Φολέγανδρο
0
SHARES
Share on Facebook

Θα έλεγα ότι μου θυμίζει μουσταλευριά… αλλά και πάλι έχει κάτι άλλο, κάτι μοναδικά καλοκαιρινό που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν.

Θα δοκιμάσω να πω ότι είναι σαν να δαγκώνεις τον Ιούλιο! Και τον Αύγουστο… Είναι το γλυκό με την πιο καλοκαιρινή γεύση που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Η καρπουζένια ή καρπουζόπιτα είναι μια πίτα γλυκιά κυκλαδίτικη, στη Φολέγανδρο μάλιστα τη λένε διαγγουρένια. Εγώ τη δοκίμασα στη Μήλο και από εκείνη τη στιγμή, μου πήρε τα μυαλά. Το πιθανότερο είναι ότι το ίδιο θα συμβεί και σε σας μόλις τη γευτείτε.

Η συνταγή είναι πανεύκολη! Θα χρειαστείτε καρπούζι φυσικά, ελαιόλαδο, αλεύρι, σουσάμι, κανέλα, σταφίδες και καρύδια, μέλι, και για το σερβίρισμα παγωτό καϊμάκι που της πάει τρελά. Πιστέψτε με…

Καρπουζένια

Υλικά

1.300-1.400 γρ. καρπούζι

1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο+ 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί

12 γεμάτες κ.τ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. σουσάμι λευκό

1 1/2  κ.τ.σ. κανέλα

3 κ.τ.σ. μαύρες σταφίδες

150 γρ. χοντροσπασμένα καρύδια

5 κ.τ.σ. μέλι

Για το σερβίρισμα

Παγωτό καϊμάκι

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Κόβουμε το καρπούζι σε φέτες, αφαιρούμε  τη φλούδα και το καθαρίζουμε εντελώς από  τα σπόρια. Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και με το χέρι, τα ζουλάμε-σπάμε να γίνουν μικρότερα.

Προσθέτουμε στο καρπούζι τη ζάχαρη το μέλι, το ελαιόλαδο και την  κανέλα. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας ώστε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε πάλι.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ρηχό ταψί. Πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του καρπουζιού. Το ύψος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.,5 εκ.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και την κανέλα. Ψήνουμε την καρπουζόπιτα για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

Μια μπάλα παγωτό καϊμάκι της ταιριάζει απόλυτα.

Συνταγή: Της Εύας Παρακεντάκη

Πηγή: bostanistas.gr

Previous Post

Ελλάδα: Καρέ-καρέ η στιγμή που ο διαιτητής έσωσε τον ποδοσφαιριστή (βίντεο)

Next Post

Κορονοϊός: Μεζεδοπωλείο «κερνάει» rapid test τους πελάτες του

Next Post
Κορονοϊός: Μεζεδοπωλείο «κερνάει» rapid test τους πελάτες του

Κορονοϊός: Μεζεδοπωλείο «κερνάει» rapid test τους πελάτες του

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ