Υλικά
- 650 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από σπάλα ή ελιά)
- 1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά, τριμμένη (γαλέτα)
- 4 κουτ. σούπας κόκκινο, ξηρό κρασί
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (ή 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο)
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου (ή έτοιμη σκόνη)
- 1 πρέζα κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (ή βούτυρο αγελαδινό)
- αλεύρι για το αλεύρωμα (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 700 γρ. φρέσκες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη + 1 κουτ. σούπας πελτές (ή 1½ κονσέρβα ντοματάκια πολτοποιημένα και 1+1/3 φλιτζ. τσαγιού νερό)
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια και κομμένες σε μικρότερα κομμάτια (προαιρετικά)
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε καρέ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες με 1 φλιτζάνι νερό και, μόλις το υγρό πάρει μια βράση, ρίχνουμε τη ζάχαρη, την πιπεριά, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μετριάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα, με ξεσκέπαστο σκεύος, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει και να μελώσει.
Σουτζουκάκια (προετοιμασία): Αν χρησιμοποιήσουμε σπόρους κύμινου, τους βάζουμε σε ένα τηγανάκι και τους καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι, ανακατεύοντας, μέχρι να σκουρύνουν λίγο (προσοχή μην καούν) και να σκορπίσουν το άρωμά τους, για περίπου 2 – 3 λεπτά. Τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τους κοπανίζουμε στο γουδί, να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και προσθέτουμε τη γαλέτα, το κρασί, το λάδι ή το βούτυρο, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και πιπέρι. Δεν βάζουμε αυγό. Ζυμώνουμε πολύ καλά, για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα. Πλάθουμε σουτζουκάκια μέτριου μεγέθους δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό στενόμακρο σχήμα (περίπου 18 τμχ. των 40 γρ.). Αν θέλουμε, τα αλευρώνουμε. Επειδή όμως το μαγείρεμά τους θα ολοκληρωθεί μετά μέσα στη σάλτσα, δεν χρειάζεται να τα τηγανίσουμε πολύ, οπότε να είναι υποχρεωτικό να τα αλευρώσουμε για να μην καούν.
Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο. Βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε, ίσα να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανιού και κολλήσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Βγάζουμε τα σουτζουκάκια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από το περιττό λίπος.
Τελική φάση: Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, προσθέτουμε και τις ελιές (αν θέλουμε) και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (πρέπει να κοχλάζει απαλά) για περίπου 5 – 6 λεπτά, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους και να αναμειχθούν αρώματα και γεύσεις. Αν η σάλτσα δεν τα καλύπτει, δεν προσθέτουμε επ’ ουδενί λόγω νερό. Τα γυρίζουμε στο μέσον της διαδικασίας, ώστε να πάει η σάλτσα παντού. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια συνοδεία ρυζιού και γιαουρτιού.
Στο ποτήρι μας: Σκόρδο, κίμινο, μοσχαρίσιος κιμάς, σάλτσα ντομάτας και τηγάνι είναι ο κοινός παρονομαστής, που μας οδηγεί σε ερυθρά κρασιά με χαρακτήρα, όπως αυτά από Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, χαρμάνια με διεθνείς ποικιλίες (π.χ. Cabernet) από τον ελληνικό αμπελώνα.
Πηγή: gastronomos.gr