Υλικά:
Για τη ζύμη:
1 1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1 1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα
3 αυγά
2 κ.γ.μπεικιν
3 βανίλιες
1 1/2 φακ. μαγιά
5 1/2 κούπες αλεύρι (ίσως και λίγο παραπάνω ούτως ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει)
Επιπλέον για τη ζύμη κακάο:
2 κ.σ. κακάο
1/2 φλιτζ. χοντροκομμένα καρύδια.
Σιρόπι:
5 1/2 ποτήρια ζάχαρη
5 ποτήρια ζάχαρη
1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το σπορέλαιο, τα αυγά και τη μαγιά διαλυμένη μέσα στο γάλα κι ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μπεικιν, τις βανίλιες και το αλεύρι λίγο λίγο ενώ ζυμώνουμε.
Χωρίζουμε το 1/3 της ζύμης και προσθέτουμε σ’ αυτό, το κακάο και τα χοντροκομμένα καρύδια. Πλάθουμε τη λευκή ζύμη σε μπαλίτσες (γίνονται 6 ή 7) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Σε μπαλίτσες μικρότερες αλλά ίσες στον αριθμό, πλάθουμε και τη ζύμη κακάο.
Αφού φουσκώσουν λίγο, με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε σε φύλλο τη λευκή ζύμη και τη μπαλίτσα κακάο τη κάνουμε κορδόνι, την οποία τοποθετούμε κατά μήκος της ζύμης και τυλίγουμε σε ρολό.
Κόβουμε το ρολό σε ίσα κομμάτια περίπου στα 2.5 εκ. και πατώντας να πλαταίνει πλάθουμε το ροξάκι. Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ο C (στις αντιστάσεις) για περίπου μισή ώρα (μέχρι να ροδίσουν.)
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι και περιχύνουμε τα ροξάκια μέσα σε βαθύ ταψί, γυρνώντας τα συχνά, να απορροφήσουν το δυνατόν περισσότερο σιρόπι.
Αραδιάζουμε τα ροξάκια σε πιατέλα και το σιρόπι που τυχόν περισσέψει το κρατάμε σ’ ένα βαζάκι στο ψυγείο και περιβρέχουμε τα ροξάκια αν στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Πηγή: ewoman.gr