Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Και την προσευχή μας μετά από κάθε ταξίδι τους στους αιθέρες να επιστρέφουν γεροί και δυνατοί στα σπίτια τους.
Ο λόγος για τους ιπτάμενους και τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορία οι οποίοι στις 8 Νοεμβρίου έχουν καθιερώσει από την 11η Ιουνίου 1954 να τιμούν τον Αρχάγγελο Μιχαήλ ως προστάτης τους. Έτσι η εορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ συμπίπτει με τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας και γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις μονάδες της πολεμικής αεροπορίας.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θεωρείται το τρίτο “Όπλο” των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελώντας και την πολεμική αεροπορική ισχύ της Ελλάδας. Αρχική αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να προφυλάξει να προστατεύσει τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο από κάθε είδους παραβάσεις ή παραβιάσεις και να παρέχει εναέρια υποστήριξη σε επιχειρήσεις τόσο στον Ελληνικό Στρατό όσο και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα σκοπεύει στην έρευνα και τη διάσωση, τη πυρόσβεση, καθώς και τη παροχή κάθε δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας ακόμα και στις υπόλοιπες χώρες όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Το σύνθημα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι «Αίεν Υψικρατείν» το οποίο σημαίνει «Πάντοτε να κυριαρχείς στα ύψη», ενώ το έμβλημα της αναπαριστά έναν αετό σε πτήση μπροστά από το κυκλικό διακριτικό της.
Ιδρύθηκε το 1911 όταν η Ελληνική Κυβέρνηση ανέθεσε σε Γάλλους ειδικούς τη δημιουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Υπηρεσίας. Έτσι έξι αξιωματικοί στάλθηκαν στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευθούν ως πιλότοι. Στις 8 Φεβρουαρίου 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πετώντας με ένα αεροσκάφος.
Οι πρώτες προσπάθειες που έγιναν για την εισαγωγής της αεροπορίας στην Ελλάδα ανήκουν στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, τη συνεισφορά του οποίου η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνώρισε μόλις το 2000, με το να δώσει το όνομά του στον νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Οι αεροπόροι μας φορώντας τα ατσάλινα φτερά τους ας διασχίζουν τους καταγάλανους ουρανούς του Αιγαίου έχοντας πάντα στο πλευρό τους προστάτες κ φύλακες τους Ταξιάρχες Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.