Ο κορονοϊός καλπάζει και προκαλεί «τρόμο» στην κυβέρνηση και τους ειδικούς. Νέα σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, αυτή τη φορά υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθούν οι αλλαγές και οι προσαρμογές στους υφιστάμενους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, αλλά και κάποιες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα για περιοχές που βρίσκονται στο
Τη Δευτέρα καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, ξεπερνώντας τα 5.000, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος, έγινε μια σφαιρική επεξεργασία όλων των διαθέσιμων επιλογών και εργαλείων.
Σε αυτή συμμετείχε και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της λήψης νέων μέτρων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας.
Τα μέτρα αυτά, όπως έχει ήδη ενημερώσει το enikos.gr, θα στοχεύουν κυρίως στους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.
Ποια μέτρα και αλλαγές βρίσκονται στο τραπέζι για να μπει “φρένο” στον κορονοϊό
Τα μέτρα που φαίνεται ότι βρίσκονται στο τραπέζι ειδικών και κυβέρνησης, κινούνται σε τρεις άξονες.
Κατά πρώτον, προβλέπεται η ενίσχυση του ΕΣΥ με την παροχή κινήτρων για τους γιατρούς ώστε να εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, η επίταξη -εφόσον κριθεί απαραίτητο- και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.
Ο δεύτερος άξονας, αφορά στην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης με εκστρατεία “πειθούς” και την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες.
Ο τρίτος άξονας αφορά στους ανεμβολίαστους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να γίνει υποχρεωτικό το rapid test για τους ανεμβολίαστους πελάτες στην εστίαση, ακόμη και για τους εξωτερικούς χώρους.
Με απλά λόγια, για να καθίσει ένας ανεμβολίαστος σε εξωτερικό χώρο καταστήματος, προϋπόθεση θα είναι το αρνητικό rapid test ή η βεβαίωση νόσησης.
Σημειώνεται ότι στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων ή όσων έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.
Την ίδια ώρα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, κυρίως στην εστίαση. Ένα από τα σενάρια – το πιο πιθανό- είναι να χρειάζεται να κάνουν rapid test κάθε 48 ώρες.
Δεν αποκλείεται δε, να αυξηθεί ο αριθμός των rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και όσοι κάνουν ένα έως σήμερα, να απαιτείται να κάνουν και δεύτερο.
Ακόμη για τους μεικτούς χώρους εξετάζεται να αυξηθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, να κάθονται λιγότερα από 10 άτομα στο τραπέζι, αλλά και να αφαιρεθούν τα πλευρικά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται κυρίως για το κρύο και να μείνουν μόνο τα σκέπαστρα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, σε αυτή τη φάση, οι ειδικοί θα προτείνουν τη λήψη μέτρων στις “κόκκινες” περιοχές, που θα αφορούν κυρίως στην εστίαση και τη διασκέδαση.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προτείνουν το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, καθώς κρίνουν ότι αυτές τις ώρες στα συγκεκριμένα μαγαζιά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.
Επίσης, θεωρείται ότι θα ζητήσουν να θεσπιστεί αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ανοικτών μεικτών χώρων διασκέδασης όπου έχουν πρόσβαση οι ανεμβολίαστοι.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι οι ειδικοί θα ζητήσουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους σε όλες τις περιοχές.
Πηγή: enikos.gr