Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά 375 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω.
Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.
Στο ΚΥΤ Κω, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση.
Πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε πως η Τουρκία δεν αποδέχτηκε το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή του πλοίου με τους μετανάστες
Το δουλεμπορικό απέπλευσε από κάποιο λιμάνι της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία.
Σε ανακοίνωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για απώθηση ανθρώπων και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
«Η χώρα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει το σκάφος σε ασφαλές λιμάνι και να φροντίσει για την σίτιση και την περίθαλψη των επιβατών», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Skai.gr