Μεγάλες αυξήσεις αναμένονται στην τιμή του νερού άρδευσης, καθώς οι αυξήσεις του ρεύματος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Αυξήσεις που θα φέρουν στο κόκκινο τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη Μεσαρά και όχι μόνο…
Η τιμή του νερού σήμερα είναι στα 0,11 ευρώ ανά κυβικό για τα χωράφια εντός αναδασμού και 0,17 ευρώ για τα χωράφια εκτός αναδασμού.
Οι ανατροπές που αναμένονται θα φτάσουν έως και το 80% αύξηση της τιμής του νερού, διαφορετικά οι ΤΟΕΒ δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Μέσα στις σκέψεις τους είναι να μελετηθεί πλέον όχι ενιαία τιμή κυβικού ανά χωριό, καθώς υπάρχουν χωριά που χρειάζονται να δουλεύουν τρεις αντλίες για να πάει το νερό στη δεξαμενή.
Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη χρέωση του κυβικού σ΄ αυτά τα χωριά, που μπορεί να φτάσει και τα 0,40 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού.
Συνάντηση των ΤΟΕΒ της Κρήτης με τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη
Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη συναντήθηκαν εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ της Κρήτης, προκειμένου να αναζητήσουν λύση σχετικά με το υπέρογκο κόστος της ΔΕΗ για την λειτουργία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, μετά τις αναπροσαρμογές στην τιμή της κατανάλωσης του ρεύματος.
Όπως τόνισαν, από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που φτάνουν στους ΤΟΕΒ, προκύπτει ότι υπάρχει διπλασιασμός στο τελικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να γίνεται προβληματική η αποπληρωμή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος έως και 60%, όπως ανέφεραν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, παραθέτοντας διάφορα παραδείγματα για το μέγεθος του κόστους, με χαρακτηριστικό εκείνο της Ιεράπετρας όπου τον φετινό Αύγουστο το κόστος ρευματοδότησης έφτασε τις 136 χιλιάδες ευρώ όταν την περσινή χρονιά ήταν στις 77 χιλιάδες ευρώ.
Για το λόγο αυτό ζήτησαν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξεύρεση λύσης, στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται.
Αν σκεφτεί κανείς πως παράλληλα αναμένεται και δραματική αύξηση του κόστους διαβίωσης, λόγω ανατιμήσεων σε πολλά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται, πως οι όποιες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού των προϊόντων, το κόστος παραγωγής των οποίων έχει πάει στα ύψη, δεν είναι ικανές να αποτρέψουν την χειροτέρευση της γενικότερης οικονομικής θέσης των αγροτών.