Η παρακάτω επιστολή, μαζί με 40 ευρώ, δόθηκε πριν από λίγες μέρες στον συνεργάτη του μπαρ ΣΥΝΑΓΩΓΗ, Μάνο Ρουμελιωτάκη.
Στην επιστολή αυτή ο Αριστοτέλης Τ. παραδέχεται ένα λάθος που έπραξε πριν πολλά χρόνια, ζητά ταπεινά συγγνώμη και επανορθώνει το λάθος του πληρώνοντας στο ακέραιο το όφελος που είχε.
Το γράμμα αναφέρει:
“Ονομάζομαι Αριστοτέλης, δεν γνωριζόμαστε.
Πριν κάποια χρόνια, 10 ή 11 ίσως, παρόλο που βρισκόμουν σε αρκετά δύσκολη οικονομική κατάσταση επέλεξα να βγω με μια κοπέλα και ήρθαμε στο μαγαζί σου.
Αφού ήπιαμε cocktails ζήτησα τον λογαριασμό. Το κόστος για αυτά που είχαμε πάρει ήταν 60 ευρώ, εγώ είχα ακριβώς 60 ευρώ, ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και ένα των 10 ευρώ.
Τα έδωσα στον Bartender και εκείνος προφανώς μπέρδεψε το χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, με των 50 ευρώ και μου έδωσε ρέστα 40 ευρώ. Εγώ, τα πήρα .
Κάποια στιγμή ξεπετάχτηκε αυτή η ανάμνηση στο μυαλό μου και επειδή είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που έχω πάρει κάτι που δεν μου ανήκει, είτε χρήματα, είτε αντικείμενο, επιθυμώ να το διορθώσω.
Ταπεινά λοιπόν και με σεβασμό σου ζητώ να δεχθείτε αυτά τα 40 ευρώ”
Η πράξη αυτή του Αριστοτέλη έγινε δεκτή με μεγαλη χαρά και ενθουσιασμό από την διοίκηση της Συναγωγής, και δια προσώπου της συνιδιοκτήτριας Μαρίνας Μανωλαρακη, που την γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας την έκπληξη, την χαρά της, αλλά κυρίως την αναζωογόνηση της ελπίδος, που στις μέρες μας τείνει να απολεσθεί πλήρως.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά:
**Αυτό το γράμμα με 40€ ήρθε από ένα άνθρωπο που δεν γνωρίζω . Τον Αριστοτέλη . Ήρθε την στιγμή που είχα χάσει την πίστη μου στους ανθρώπους … Αριστοτέλη σε Ευχαριστώ όχι για τα λεφτά … σε Ευχαριστώ γιατί μου ξανά έδωσες την ελπίδα….**
Άξια δημοσιοποίησης είναι η κίνηση του Αριστοτέλη Τ. για πολλούς λόγους, και φυσικά άξια επιβράβευσης ακόμη και από τις αρχές της πόλης, τέτοιες ειδήσεις μας χρειάζονται και μας παραδειγματίζουν προς την ορθή κατεύθυνση της ζωής μας, και μας παραδειγματίζουν.
Ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον να αναγνωρίσει το λάθος του, όσο είναι ζωντανός ο άνθρωπος προλαβαίνει, γιατί μετά…. Ουδέν ακούει ακόμη και ο Θεός. Στη συγκριμένη περίπτωση πέρασαν 10 έτη, και βγήκε στην συνείδηση του Αριστοτέλη η μνήμη με την μορφή ερινύας (τύψεις) , είναι κάτι που δεν μπορεί αν αποφύγει κανένας μας όσο κι αν προσπαθήσει, αυτές πετάγονται σα φίδια φαρμακερές και μας αναστατώνουν την ζωή σε ανύποπτο χρόνο, ας δούμε πως τις περιγράφει, αυτές τις τύψεις ο σπουδαίος τραγικός ποιητής Ευριπίδης στο έργο του ΗΛΕΚΤΡΑ :
ΓΙΑ ΤΟΥΣ αδίκους, ΤΟΥΣ ασεβής, ΤΟΥΣ κακούς, ΤΟΥΣ επιόρκους, η σκληρή ΤΙΜΩΡΙΑ που τους ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.
Αι φοβερές Ερινύες με τα σκυλλίσια πρόσωπα θα σε καταδιώξουν πλανώμενο και παράφρονα εδώ κ’ εκεί!
Έρχονται καταπάνω σου φοβερές, κατάμαυρες, με φίδια στα τα χέρια, με πόνους σκληρούς!
Αφήνομαι στην τύχη των τους κακούς και σώζομε από τον κίνδυνο εκείνους που είναι δίκαιοι και ευσεβείς.
Δι’ αυτό ας μη κάμνει κανείς το κακό, ούτε να ταξιδεύει ποτέ μαζί με επιόρκους.
Σας το λέγω αυτό ως θεός προς ανθρώπους!
ΗΛΕΚΤΡΑ-
ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Ένα ακόμη σημείο που χρήζει τις προσοχής μας είναι ότι πολλά από αυτά που παθαίνουμε είναι προϊόντα επιπολαιότητας και έλλειψης σκέψης και κυρίως αυτοσυγκράτησης, μιας και ο Αριστοτέλης εκείνη την περίοδο ήταν άσχημα οικονομικά, αλλά παρόλα αυτά πήγε σε ένα από τα καλύτερα μπαρ της πόλης μας, αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό, αλλά έκανε και μεγάλη κατανάλωση ποτών, γνωρίζοντας ότι είναι στενά τα οικονομικά του. Παρασύρθηκε ο νεαρός τότε Αριστοτέλης και συμπτωματικά γλύτωσε τα χειρότερα, μια και λίγο έλειψε ο λογαριασμός να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό που είχε στην διάθεση του, αλλά φαίνεται η θεία πρόνοια του έδωσε μια ευκαιρία και ο Αριστοτέλης φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε, και μέσα από αυτήν την περιπέτεια, δεν έχασε την ανθρωπιά του, και κυρίως όπως μάρτυρα και ο ίδιος , ουδέποτε από τότε πήρε κάτι που δεν του ανήκει.
Παράδειγμα λοιπόν για μίμηση αποτελεί ο Αριστοτέλης, που φέρει το όνομα ενός εκ των σπουδαιότερων φιλόσοφων που γέννησε η ανθρωπότητα, και το φέρει επάξια, για την πόλη μας, και ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και τον κόσμο, ανθρώπου ενάρετου, που η ιδιοκτήτρια του μπαρ ΣΥΝΑΓΩΓΗ επιθυμεί να γνωρίσει προσωπικά όπως είπε και να του προσφέρει ένα σπουδαίο κέρασμα, διπλάσιο της αξίας της ζημίας που υπέστη κάποτε.
Πηγή: zarpanews.gr – ΤΥΡΤΑΙΟΣ