εν ήταν άγνωστο ρήγμα αυτό που προκάλεσε τον ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι επισημαίνει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, με τους χάρτες που παρουσίασε να προκαλούν αίσθηση και να αποτυπώνουν τη σεισμική δυναμική της περιοχής.
Χαρτογραφημένο από το 2001
Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Φασουλάς, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV, οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχαν χαρτογραφήσει αναλυτικά το συγκεκριμένο ρήγμα στον δήμο Μινώα Πεδιάδος από το 2001.
Τελικά, όλα δείχνουν ότι συνέβη αυτό που όλοι από την αρχή του καλοκαιριού απευχόμασταν, και έδειχνε ότι ίσως θα αποφεύγαμε, η ενεργοποίηση ενός από τα μεγάλα περιθωριακά ρήγματα της Δίκτης.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι στο κομμάτι της πρόληψης για ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα κάτω από τη γη.
Η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά μιας και πριν μερικά χρόνια οι ειδικοί δεν γνώριζαν τον ακριβή χάρτη με τα ρήγματα και μεσολάβησε εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να χαρτογραφήσει με ακρίβεια και βεβαίως να μελετήσει τα ρήγματα.
Τα ενεργά ρήγματα
Ο χάρτης που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» αποτυπώνει τις περιοχές της Κρήτης με τα ενεργά ρήγματα, με ορισμένες να θεωρούνται πιο ευάλωτες στο ενδεχόμενο έντονης και μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας, όπως αυτής που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.
Με βάση τους δορυφορικούς χάρτες, ο κ. Φασουλάς τόνισε ότι η περιοχή βυθίστηκε μέχρι 20 πόντους, με το Αρκαλοχώρι να δέχεται τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, όπως αποτυπώνεται με το αστέρι στον χάρτη, καθώς βρισκόταν πάνω στο απόλυτο επίκεντρο.
Δηλαδή, ο σεισμός έγινε ακριβώς κάτω από τα σπίτια και τα καταστήματα της περιοχής.
Δορυφορική φωτογραφία μετά τον τελευταίο σεισμό στην Κρήτη, η οποία έχει αξιολογηθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και την Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία
Τα πιο επικίνδυνα
Οσον αφορά τα καταγεγραμμένα ρήγματα της Κρήτης, που παρουσιάστηκαν στην ΚΡΗΤΗ TV, πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τον γεωλόγο και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας που ξεκινά από τη νήσο Χρυσή, κόβει κάθετα το Λασίθι πάνω από την Ιεράπετρα και φτάνει μέχρι το βόρειο κρητικό πέλαγος.
Επίσης ένα περισσότερο ευάλωτο ρήγμα βρίσκεται στη λεκάνη της Μεσαράς.
Δύσκολο ρήγμα θεωρείται αυτό στο Σπήλι Ρεθύμνου, αλλά και στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη της Κρήτης.
Τα υποθαλάσσια
Ο κ. Φασουλάς τόνισε ότι και τα υποθαλάσσια ρήγματα κοντά στη Κρήτη μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς.
Αναφέρθηκε και στα χαρακτηριστικά του σεισμού στο Αρκαλοχώρι, χαρακτηρίζοντάς τον ως ξεχωριστό σεισμό με τεράστια σεισμική επιτάχυνση και ένα από τα βασικά στοιχεία που τον έκανε τόσο καταστροφικό αποτυπώνεται και στον δορυφορικό χάρτη, με την περιοχή του Αρκαλοχωρίου να εμφανίζεται βυθισμένη μετά από τον σεισμό κατά 15 με 20 εκατοστά.
Στη διάρκεια της εκπομπής, ο κ. Φασουλάς παρουσίασε και μερικά χαρακτηριστικά από τον τρόπο που αντέδρασε το υπέδαφος στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.
Πηγή: neakriti.gr