🔹 Υλικά:
- 375 γρ. σπορέλαιο
- 375 γρ. χυμός πορτοκαλιού (σε 2 δόσεις: 250 + 125 γρ.)
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο (τριμμένο)
- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 120 γρ. καρύδια
- 75 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
- Μια πρέζα αλάτι
🔹 Για το σερβίρισμα:
- 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
- Φύλλα δυόσμου
🔪 Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC, στον αέρα.
- Σε μεγάλο μπολ:
➤ Προσθέτουμε σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού και ζάχαρη.
➤ Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. - Σε δεύτερο μπολ:
➤ Προσθέτουμε 125 γρ. χυμό πορτοκαλιού, σόδα, κανέλα και γαρίφαλο.
➤ Ανακατεύουμε με πιρούνι. Η σόδα θα αφρίσει. - Ρίχνουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, καρύδια, σταφίδες και αλάτι.
➤ Ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. - Μεταφέρουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί (25×30 εκ.).
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψουμε.
- Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στολίζουμε με δυόσμο.
📌 Tips από τον Άκη Πετρετζίκη
- Αν τρίβεται η φανουρόπιτα, είναι φυσιολογικό γιατί δεν περιέχει αυγά.
- Αν θέλετε να «δέσει» καλύτερα, μπορείτε να χτυπήσετε παραπάνω το μείγμα, αλλά ενδέχεται να «βγάλει λάδι».
Πηγή: akispetretzikis.com