Συνταγή για Φανουρόπιτα (του Άκη Πετρετζίκη)

2 λεπτά ανάγνωσης

🔹 Υλικά:

  • 375 γρ. σπορέλαιο
  • 375 γρ. χυμός πορτοκαλιού (σε 2 δόσεις: 250 + 125 γρ.)
  • 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο (τριμμένο)
  • 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 120 γρ. καρύδια
  • 75 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • Μια πρέζα αλάτι

🔹 Για το σερβίρισμα:

  • 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • Φύλλα δυόσμου

🔪 Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC, στον αέρα.
  2. Σε μεγάλο μπολ:
    ➤ Προσθέτουμε σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού και ζάχαρη.
    ➤ Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Σε δεύτερο μπολ:
    ➤ Προσθέτουμε 125 γρ. χυμό πορτοκαλιού, σόδα, κανέλα και γαρίφαλο.
    ➤ Ανακατεύουμε με πιρούνι. Η σόδα θα αφρίσει.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά με το σύρμα.
  5. Προσθέτουμε το αλεύρι, καρύδια, σταφίδες και αλάτι.
    ➤ Ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  6. Μεταφέρουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί (25×30 εκ.).
  7. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν κόψουμε.
  9. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στολίζουμε με δυόσμο.

📌 Tips από τον Άκη Πετρετζίκη

  • Αν τρίβεται η φανουρόπιτα, είναι φυσιολογικό γιατί δεν περιέχει αυγά.
  • Αν θέλετε να «δέσει» καλύτερα, μπορείτε να χτυπήσετε παραπάνω το μείγμα, αλλά ενδέχεται να «βγάλει λάδι».

Πηγή: akispetretzikis.com

Μοιραστείτε το άρθρο