Ολοκληρώνονται σήμερα στους Βώρους οι ημερίδες που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς σε συνεργασία με το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιοποίηση των Αρχείων του Π.Σ.Μ. και Προβολή της Ιστορίας και Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Μεσαράς του 19ου αιώνα », το οποίο πραγματοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού , οργανώνει σειρά εκδηλώσεων που εντάσσονται και στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους.
Στο διάστημα 25 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν δυο Ημερίδες και Έκθεση έργων Τέχνης που αφορούν στην προβολή της Ιστορίας της Μεσαράς τον 19ο αι. και την επίδρασή της στη Τέχνη και την αρχιτεκτονική.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των: Αριστόδημου Παπαδάκη, Σφίας (Σόνιας) Βασιλάκη, Γιάννη Στεφανάκη, Ελένης Τζαγκαράκη, Βαγγέλη Τζερμιά, Ρένας Ματαλλιωτάκη και Δήμητρας Κουμαντάκη, καθώς και απεικονήσεις των Πύργων του Ξωπατέρα στην Ι. Μ. Οδηγήτριας, ρου Κουρμούλη στον Κουσέ και του Αγριολίδη στον Άι Γιάννη.
Η δεύτερη ημερίδα είναι προγραμματισμένη για σήμερα Σάββατο 2 Οκτωβρίου: 6:00 μ.μ. με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Ομιλίες για τους Αγώνες απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό στη Μεσαρά .
Ειδικότερα :
1) «Δημήτριος Βαρούχας- Λόγιος: Άγιος Θωμάς 1770 – Άγιος Ιωάννης Φαιστού 1811. Η ζωή, η δράση και ο θάνατός του».
(Ομιλητής: ο απόγονος του Λόγιου – βουλευτής Γ. Λογιάδης)
2) «Ο μαρτυρικός πλάτανος στο Πετροκεφάλι»
(Ομιλήτρια : Σ. Βασιλάκη, ζωγράφος)
3) «Οι Καλησπέρηδες της Μεσαράς του 19ο αι. και οι επιδράσεις τους στην Τέχνη»
(Ομιλητής ο Γιάννης Στεφανάκης, ποιητής , ζωγράφος – χαράκτης).
4) «Η συντήρηση της ιστορικής μνήμης : Ανδριάντες, προτομές και μνημεία των αγωνιστών Χαϊνηδων πριν την Επανάσταση του 1821»
(Ομιλητής : Μιχάλης Παπαηλιάκης, γεωπόνος στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Συγγραφέας ).
Παράλληλα στο διάστημα 2 εβδομάδων ( από 25/9 – 3/10/2021) θα λειτουργήσει Έκθεση με έργα Τέχνης εμπνευσμένα από τους αγωνιστές του 18ου αι, καθώς και σχετικά αντικείμενα.
Προγραμματίζονται επίσης δυο μικρές μουσικές εκδηλώσεις , με παραδοσιακά μουσικά όργανα (ασκομαντούρα, λύρα, λαούτο) αλλά και σύγχρονη μουσική εκτέλεση .
Το Πρόγραμμα κλείνει με μουσική του Τελευταίου Χαϊνη : του Μ. Θοδωράκη
Όλες οι εκδηλώσεις, ομιλίες, Εκθέσειςπραγματοποιούνται στο Αμφιθέατρο και άλλους χώρους του Κέντρου Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους δήμου Φαιστού, με μικρή επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού
Για τη συμμετοχή – παρακολούθηση των εκδηλώσεων θα τηρηθούν οι κανόνες προστασίας από τον σύγχρονο εχθρό, τον Κόβιντ -19.