Αρκετές πτώσεις νέων κτιρίων προέκυψαν από τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου και Καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.
Πρόκειται για σπίτια, τα οποία κτίστηκαν πριν από 20 – 25 χρόνια, τόνισε ο κ. Τσελέντης που με τον ισχυρό σεισμό αλλά και τους μετασεισμούς, έπαθαν ζημιές. «Αυτή η ακολουθία θα κρατήσει για αρκετούς μήνες και μη φανταστείτε ότι θα έχουμε κάθε λίγα λεπτά ένα μετασεισμό αλλά θα είναι κάθε 10 – 15 μέρες, π.χ. στη Ζάκυνθο γράφουμε μετά από 2 χρόνια μετασεισμούς. Εμάς μας ενδιέφερε η συχνότητα, να υπάρξει ένα διάστημα που οι μετασεισμοί θα αραιώσουν».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσελέντης, το φαινόμενο αυτό θα κρατήσει για δύο μήνες. «Ο κόσμος όμως τι κάνει; Δεν μπορούμε να τους έχουμε μέσα σε σκηνές και στα ξενοδοχεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια. Η μόνη λύση είναι να τους βάλουμε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή να φέρουμε κάποιο προκάτ. Είναι απαράδεκτο να ζουν σε σκηνές, αυτό που παρατηρούμε στην Ελασσόνα δεν θέλουμε να το δούμε στην Κρήτη».
Πρόσθεσε δε, πως στο διάστημα αυτών των δύο μηνών, θα είναι η έξαρση των μετασεισμών και μετά θα αραιώσουν ενώ συνέστησε στους κατοίκους να αποφεύγουν να μπαίνουν σε σπίτια και να κάνουν επιδιορθώσεις. «Απαγορεύεται να γίνεται αυτό, όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία. Όταν κάνει κάθε 15 λεπτά μετασεισμούς δεν μπορεί να γίνονται εργασίες».
Ο κ. Τσελέντης, επεσήμανε πως είχε την ευκαιρία να έχει πλήρη αποτύπωση του ρήγματος που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ. «Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι ξέρουμε πόσο είναι το ρήγμα. Δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ. Ο 5,8 ήταν ο κύριος. Χθες έστειλα συνεργείο από το Γεωδυναμικό, βάλαμε 4 σεισμογράφους σύγχρονους, γύρω από την περιοχή και έχουμε άλλους 4 και έγιναν 8. Δεν έχουμε καμία μετατόπιση προς κάποιο άλλο ρήγμα. Το Ηράκλειο έχει ρήγματα αλλά είναι μικρά και δεν έχουν δυναμική μεγάλη, αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η μόνη φορά που είχε τέτοια δράση η περιοχή του Αρκαλοχωρίου ήταν το 1950, όπου τότε έλεγαν κάποιοι κάτοικοι ότι όλοι έμεναν στα αλώνια. «Έμεναν εκεί γιατί είχε συνέχεια μικροσεισμούς αλλά δεν ενεργοποιήθηκε με μεγάλο σεισμό. Γι΄αυτό συνέχεια έλεγα στον κόσμο, ότι μείνετε μακριά από τα σπίτια σας, δεν περίμενα ότι θα έκανε τέτοιο σεισμό. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε ότι ενεργοποιήθηκε το νότιο κομμάτι του ρήγματος. Αυτό είναι που προκάλεσε τη μεγάλη σεισμική δράση, ποτέ δεν γράψαμε μεγάλο σεισμό, γι’ αυτό έχουμε τόσο παλιά σπίτια, γιατί δεν έπεφταν».
Μάλιστα, ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από κάποιες δηλώσεις που αφορούν στο Αρκαλοχώρι και έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό. «Ενοχλούμαι όταν βγαίνει ο κάθε ένας και λέει ότι θέλει, χωρίς να το γνωρίζει. Ακούω διάφορες φωνές και ανθρώπους ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός, ότι περιμένουμε 6,5 Ρίχτερ, ότι είναι άγνωστο το ρήγμα. Όταν έχουμε στοιχεία. Είδαμε ότι στο νομό Ηρακλείου, είχαμε παράξενες μεταβολές. Αμέσως πήγα στον κ. Λαμπρινό και του είπα ότι θέλω να ενισχύσω την σεισμική παρακολούθηση του δήμου».
Όπως σημείωσε ο κ. Τσελέντης, ο δήμαρχος Ηρακλείου «αγκάλιασε» την ιδέα αυτή, και αμέσως τοποθετήθηκαν 4 όργανα στην περιοχή. «Ευτυχώς, γιατί αυτά μας βοήθησαν να αποτυπώσουμε τι γίνεται, από τον Ιούνιο μέχρι τώρα γράψαμε 2.800 περίπου σεισμούς».
Ο κ. Τσελέντης, διευκρίνισε πως ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ήταν ο κύριος σεισμός. «Το μόνο ρήγμα που φαίνεται ότι έχει λίγο δραστηριοποιηθεί αλλά είναι πολύ μικρό είναι του Γιούχτα. Δεν υπάρχει λόγος ξεσηκωμού. Δίνει πολύ μικρά μεγέθη, δεν έχουμε δει ενεργοποίηση ρηγμάτων. Η Κρήτη κινδυνεύει από ρήγματα στη θάλασσα, νότια του νησιού, επειδή βυθίζεται η πλάκα της Αφρικής».
Πριν από ένα μήνα ο κ. Τσελέντης είχε συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, όπου τους πρότεινε ένα μοναδικό πρόγραμμα. «Τους είπα ότι υπάρχουν μεγάλα ρήγματα αλλά από καιρό σε καιρό, κάποια ενεργοποιήθηκαν. Πρότεινα να βάλω 70 σεισμογράφους στο νησί, να κρατήσουν ένα χρόνο και να εντοπίσω μικροδονήσεις. Να επιλέξω τα πιο επικίνδυνα και μετά να τα διεγείρω στον υπολογιστή. Την πρόταση την αγκάλιασε ο κ. Αρναουτάκης και την εντάξαμε στο ΕΣΠΑ».
Ο κ. Τσελέντης υπογράμμισε πως το Αρκαλοχώρι «κατέβηκε» 14 εκατοστά ενώ όσον αφορά τα σχολεία, τόνισε πως δεν πέφτουν κτίρια με 4,5 Ρίχτερ. «Πρέπει να γίνει όμως ένας έλεγχος. Σχετικά με το Ηράκλειο επειδή υπάρχει πανικός, δεν υπάρχει λόγος. Το Ηράκλειο έχει καλή δόμηση και καλούς μηχανικούς. Αλλά σε κάποιες περιοχές, έχουμε αυτά τα αυθαίρετα εκεί. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που υπάρχουν παλαιά σπίτια, που υπέστησαν κάποια αστοχία. Είχα πει στον κ. Λαμπρινό ότι πρέπει να άρουμε τις επικινδυνότητες».
Το δεύτερο επικίνδυνο θέμα, είναι τα στενά σοκάκια. «Όταν είσαι σε ένα σοκάκι στενό και γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός, εκεί το πράγμα είναι προβληματικό».
Ο κ. Τσελέντης τόνισε πως όσον αφορά το ρήγμα που «έδωσε» το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, «έχουμε τελειώσει» και μετά από πολλές εκατονταετίες θα ξαναδώσει τέτοιους σεισμούς. «Το θέμα είναι πως θα φτιάξουμε το δομικό ιστό του Αρκαλοχωρίου, για να ξαναβρεί τον ρυθμό του».
Κλείνοντας, διευκρίνισε πως δεν «υπήρχε περίπτωση να ενεργοποιηθεί από την κατασκευή του νέου αεροδρομίου το εν λόγω ρήγμα, ούτε ισχύει η περίπτωση του ναού που θάφτηκε».
Πηγή: creta24.gr