Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου με θέμα « Ο Δημήτρης Αρχοντάκης, η Ακρόπολης της Ορνές και ο ρόλος της στην ανάπτυξη του Δήμου Αγίου Βασιλείου». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμήσει ο Δήμος τον Αείμνηστο Δήμαρχο Ρεθύμνης Δημήτρη Αρχοντάκη ο οποίος είχε καταγωγή από την περιοχή (η μητέρα του είχε καταγωγή από την Ορνέ) και παράλληλα να παρουσιαστεί η ερευνητική ανασκαφή στην Ακρόπολη της Ορνέ.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης ανέφερε ότι η τιμή στον Δημήτρη Αρχοντάκη δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς η βραδιά να είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό που αγάπησε και στήριξε με τόσο πάθος αλλά και η παρουσίαση της ανασκαφής στην τοποθεσια «Καστελος» της Ορνές ,δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς να αποδοθεί η δέουσα τιμή στον άνθρωπο που εντόπισε ευρήματα και ήρθε σε επαφή με την αρχαιολογική υπηρεσία. Ο κ Ταταράκης αναφέρθηκε με τα πιο θερμά λόγια για τον πρώην Δήμαρχο σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός Δήμαρχος, ένας σπουδαίος Άνδρας της Αυτοδιοίκησης που εργάστηκε με ζήλο για το Ρέθυμνο και ήταν ο θεμελιωτής της σημερινής του εικόνας. Ένας άνθρωπος που ξεχώρισε για την ευγένεια του, την διορατικότητα, την μεθοδικότητα,τα ην αφοσίωση και την βαθιά του γνώση για τα θέματα του Ρεθύμνου. Ένας ακούραστος εργάτης της αυτοδιοίκησης, με ενωτικό λόγο, με αναμφισβήτητη προσφορά στον τόπο του, στην αυτοδιοίκηση και γενικότερα στο δημόσιο βίο. Ένας πιστός δημοκράτης, που δεν διαχώριζε τους ανθρώπους κατά τις πολιτικές τους προτιμήσεις, αλλά με βάση την προσήλωση του σε υψηλές αρχές και αξίες.
Προσωπικά είχα την τιμή να συνεργαστούμε στην πρώην τοπική Ένωση Δήμων Ρεθύμνου κατά την τελευταία θητεία του στο Δήμο Ρεθύμνης και εγώ σαν Δήμαρχος Λάμπης. Ήταν ένας αυτοδιοικητικός δάσκαλος για όλους τους νέους Δημάρχους που απολάμβανε την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων. Η αίσθηση και τα πιστεύω του Δημήτρη Αρχοντάκη σε θέματα πολιτισμού είναι γνωστή όπως και η αγάπη του για τα γράμματα και τις τέχνες. Με έμπνευση, σκληρή δουλειά και όραμα έδωσε πρωτόγνωρη πολιτιστική πνοή στο Ρέθυμνο. Ο οραματιστής Δήμαρχος πίστευε με πάθος στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Η ευαισθησία του και η διαίσθηση του γύρω από ιστορικά στοιχεία και αρχαιολογικά ευρήματα, οδήγησαν την αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Ορνές, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε απόψε εδώ στην πρώτη παρουσίαση της ανασκαφικής έρευνας.»
Επίσης ο κ Ταταράκης αναφέρθηκε και στην αρχαιολογική αξία της Ακρόπολης της Ορνέ και συγκεκριμένα: «Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε την αρχαιολογική και ιστορική αξία της ανασκαφής και παρακολουθούμε στενά της εργασίας που πραγματοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με την οποία συνεργαζόμαστε ώστε να συμβάλουμε στο έργο της. Πιστεύω ότι τα ευρήματα στην περιοχή του Κάστελου θα αλλάξουν τα αναπτυξιακά δεδομένα όχι μόνο της περιοχής αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον θα δημιουργήσει ένα νέο προορισμό με μεγάλη τουριστική αξία αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των επισκεπτών.
Άλλωστε αυτό ακριβώς είναι και το μοντέλο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που εμείς σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε ξεκινώντας από την περιοχή του «Κέντρους» με τις φυσιολατρικές διαδρομές, τα ορειβατικά καταφύγια και τα αναρριχητικά πεδία που κατασκευάσαμε. Θέλουμε μια τουριστική δραστηριότητα με μορφές εναλλακτικού τουρισμού που σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και την πλούσια ιστορία του, και η ακρόπολη της Ορνές προσφέρεται ιδιαίτερα για τέτοιες δράσεις.»
Στην συνέχεια τον παρουσιάστηκαν τα νεότερα στοιχεία για την μυκηναϊκή ακρόπολη της Ορνές από την κ Αθανασία Καντα επίτιμη Διευθύντρια αρχαιοτήτων περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, μια επιστήμονα με πλούσιο ερευνητικό έργο. Το μέγεθος της οχυρωμένης Ακρόπολης ανέρχεται σε 56 στρέμματα των οποίων η έκταση καλύπτονταν από κτήρια. Το μέγεθος αυτό, είναι πολύ μεγαλύτερο από της γνωστές ακροπόλεις του Ελλαδικού χώρου όπως πχ οι Μυκήνες και η Τίρυνθα. Στην Κρήτη η μεγαλύτερη ακρόπολη μέχρι τώρα ήταν αυτή της Καστροκεφάλας Αλμυρού Ηρακλείου το μέγεθος της οποίας ανέρχεται σε 45 στρέμματα. Βεβαιώθηκε η ύπαρξη ιερού από το οποίο προήλθαν διάφορα πήλινα ειδώλια. Σημαντικότερα μεταξύ αυτών είναι το ειδώλιο ανδρικής μορφής και πήλινο ειδώλιο του τύπου της θεάς με υψωμένα χέρια και εντυπωσιακή κόμμωση. Το ειδώλιο αυτό ήταν προσκολλημένο μέσα σε λεκανιδα που στο χείλος της έφερε θρησκευτικά σύμβολα. Ένα μοναδικό εύρημα από το χώρο του ιερού είναι πίθος ο οποίος φέρει ανάγλυφη διακόσμηση ομοιώματος ταλάντου.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπακης παρουσιάζοντας το βιογραφικό του Δημήτρη Αρχοντάκη ανέφερε ότι ο Δήμος μας και ο καθένας μας ξεχωριστά τιμάμε έναν Ευπατρίδη της τοπικής αυτοδιοίκησης , μια εμβληματική μορφή του πνευματικού Ρεθύμνου τον Δημήτρη Αρχοντάκη. « Ο μακροβιότερος δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου στην ιστορία της πόλης και ίσως από τους μακροβιότερους σε ολόκληρη τη χώρα , μένει στην αθανασία με το έργο και τις ημέρες του. Αποτελεί το φαινόμενο ανθρώπου που το ήθος και η ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο δίδαξαν πολιτική σκέψη σε δίσεκτους καιρούς και απέδειξαν πόσο μετράει να βάζεις το συμφέρον της πόλης σου πάνω από την ανάγκη να διατηρείς ακέραιη από τις συνήθεις φθορές της πολιτικής το κύρος και την προσωπικότητά σου .Εκτός όμως από δήμαρχος κοινής αποδοχής επί σειρά ετών κληροδότησε στις επόμενες γενιές ένα μνημειώδες έργο που μετέβαλε το Ρέθυμνο από παντέρμη πολιτεία , σε μια ακμάζουσα πανεπιστημιούπολη κι έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς» συμπλήρωσε ο κ Χαραλαμπάκης.
Στο τέλος της εκδήλωσης σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα παρέδωσε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου τιμητική Πλακέτα στην σύζυγο του αείμνηστου Δημάρχου Αργή Ανδρουλιδάκη, παρουσία και των παιδιών του, για την μεγάλη του προσφορά στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Πρωτοπρεσβύτερος κ Ευάγγελος Κοπανακης,ο Εφημέριος της Κρύας και Ορνές Πρωτοπρεσβύτερος κ Ελευθέριος Καβλεντάκης ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο Φρούραρχος του 547 Τάγματος Πεζικού Ρεθύμνου κ Γιώργος Τσιατούλας ,ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Δανδουλάκης, ο Αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Ευάγγελος Καπετανάκης, οι Εντεταλμένες σύμβουλοι Ευαγγελία Γλαμπεδακη και Αγγελική Πελαντακη ,ο πρώην Δήμαρχος Αρκαδίου Μανόλης Μανωλακάκης,η Διευθύντρια αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ Αναστασία Τζιγκουνακη, ο Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Οφικίαλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ Νικόλαος Ξεξακης, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου κ Κώστας Καστρινάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας της Ορνές κ Νικόλαος Φωτάκης,ο Πρόεδρος Αγκουσελιανών Γιάννης Κουρμούλης και ο Πρόεδρος της ΤΚ Κεραμέ Γιώργης Αλεβυζάκης.