Υλικά Συνταγής
3 φέτες μπέικον
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
1 αρνίσιο μπούτι γύρω στα 1.700 γραμμ
1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο με το μπέικον, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Κάνουμε τρύπες με τη μύτη του μαχαιριού στο κρέας και μπήγουμε το αρωματικό μείγμα (μπέικον, σκόρδο, μυρωδικά). Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι πολύ καλά.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Τις αραδιάζουμε στη γάστρα. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε στα έξι. Το προσθέτουμε στις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το μπούτι πάνω στα λαχανικά.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.
- Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα. Ψήνουμε για 1 ώρα και 15΄ στους 180οC στις αντιστάσεις. Μετά την πρώτη ώρα ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20΄.
Extra Tip: Η χρήση του μπέικον (ψιλοκομμένο μαζί με τα μυρωδικά) θα δώσει στο κρέας περισσότερη υγρασία – λιπαρή ουσία και θα βοηθήσει ώστε το μπούτι να μη στεγνώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Συγχρόνως το κρέας αρωματίζεται ενώ ψήνεται.
Πηγή: argiro.gr