Πρωτοποριακές καρδιολογικές επεμβάσεις γίνονται πλέον στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Γ’ πανεπιστημιακής καρδιολογικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για πράξεις επεμβατικής καρδιολογίας που αφορούν όχι μόνο τη στεφανιαία Νόσο αλλά και την αντιμετώπιση δομικών καρδιοπαθειών.
Μάλιστα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», επιτυχής επέμβαση διαδερμικής σύγκλισης παραβαλβιδικής διαφυγής σε ασθενή με σοβαρή ανεπάρκεια προσθετικής μιτροειδούς βαλβίδας. Κατά την επανεξέταση της ασθενούς, με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την επέμβασή, το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν άριστο επιτυγχάνοντας ουσιαστική βελτίωση των συμπτωμάτων της ασθενούς.
Επρόκειτο για περίπτωση ασθενούς με σοβαρή ανεπάρκεια προσθετικής βαλβίδας στη θέση της μιτροειδούς, η οποία ωστόσο είχε υποβληθεί δύο φορές στο παρελθόν σε εγχείρηση αντικατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας (σε άλλα Νοσοκομεία) καθιστώντας την εκ νέου χειρουργική διόρθωση απαγορευτική λόγω του πολύ υψηλού χειρουργικού κινδύνου. Η επεμβατική αντιμετώπιση από έμπειρη καρδιολογική ομάδα ήταν η μόνη επιλογή.
Η επέμβαση αυτή έγινε από τους καρδιολόγους της Γ’ πανεπιστημιακής καρδιολογικής με επικεφαλής τον διευθυντή, καθηγητή Εμμανουήλ Βαβουρανάκη, τον καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο, την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Αγγέλη και τους επιμελητές Ευάγγελο Οικονόμου, Κωνσταντίνο Καλογερά, Γεωργία Βογιατζή, Στράτο Κατσιάνο. Πρόκειται δε για μια από τις πλέον δύσκολες και απαιτητικές επεμβάσεις διόρθωσης δομικών καρδιοπαθειών.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές υγείας τόσο απαιτητικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών», δήλωσε ο διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Εμμανουήλ Βαβουρανάκης. Σημείωσε ότι με τη λειτουργία της νέας Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», «πολλοί καρδιολογικοί ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με επεμβατικές πράξεις που δεν πραγματοποιούνται σε πολλά νοσοκομεία. Ιδιαίτερα τώρα που συνεχίζεται η κρίση της πανδημίας, το σύστημα υγείας δίνει λύσεις και στους ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, και απαιτείται επείγουσα θεραπευτική αντιμετώπιση».
Πηγή: in.gr