Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μαγειρεύοντας στην περιοχή Κόλιτα κατσικάκι αυγολέμονο με σταμναγκάθι του Ψηλορείτη

30/08/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Μαγειρεύοντας στην περιοχή Κόλιτα κατσικάκι αυγολέμονο με σταμναγκάθι του Ψηλορείτη
0
SHARES
Share on Facebook

Μια μοναδική εμπειρία ζήσαμε με την διαμονή μια βραδιάς, στα παραδοσιακά μητάτα, (πέτρινα κτίσματα), στην περιοχή Κόλιτα του Ψηλορείτη. Ξεκινώντας από το χωριό Λοχριά Αμαρίου, οδηγώντας μία ώρα περίπου, φτάνεις στα Κόλιτα, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1950 μέτρα.

Σε ένα από τα μητάτα, εκείνο του Αλέκου Κουτεντάκη, φιλοξενηθήκαμε και μυηθήκαμε τις δουλειές ενός κτηνοτρόφου, σε όλα τα στάδια της τυροκόμησης.

Αρμέξαμε, τυροκομήσαμε και επισκεφθήκαμε τα τυρόσπιτα, (μικρά κελιά που αφήνονται τα τυριά να ωριμάσουν).

Γευτήκαμε τυρί της τρύπας και μαζέψαμε με την βοήθεια του Μανώλη Ανωγειαννάκη, σταμναγκάθι από την περιοχή του Σκαρόνερου ή Τρυπητής.

Εδώ στον βουνίσιο αέρα, βρήκαμε την ευκαιρία να μαγειρέψουμε κατσικάκι με σταμναγκάθι του βουνού.

Κατσικάκι αυγολέμονο με σταμναγκάθι του Ψηλορείτη

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά κατσικάκι
  • 1,5 κιλό σταμναγκάθι
  • 300 γραμ. κρεμμύδι τριμμένο
  • 100 ml. λευκό κρασί
  • 150 ml.ελαιόλαδο
  • 40 ml. χυμό λεμονιού
  • 2 τεμ. αυγά
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • λίγο γιαούρτι
  • αλατοπίπερο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι με το σκόρδο και το κατσικάκι που το έχουμε κόψει κομμάτια και τα σοτάρουμε.

Σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε λίγο να φύγει το αλκοόλ και προσθέτουμε νερό και σιγοψήνουμε 30 λεπτά περίπου, για να μαλακώσει το κρέας.

Έπειτα προσθέτουμε το σταμναγκάθι, που το έχουμε καθαρίσει και πλύνει πριν, λίγο νερό και αλατοπιπερώνουμε.

Τέλος, σε ένα μπολ χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια, μετά βάζουμε τους κρόκους, το λεμόνι και το γιαούρτι και με μια κουτάλα προσθέτουμε ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε συνεχώς να μην κόψει. Περιχύνουμε τον ζωμό στο φαγητό, που το ανακατεύουμε για λίγο.

Πηγή: tasteandtravel.info

Previous Post

Κρήτη – Ακόμη μία τραγωδία στην άσφαλτο: Υπέκυψε ο τραυματίας τροχαίου

Next Post

Γαύρος τηγανητός με ωμή σάλτσα ντομάτας

Next Post
Γαύρος τηγανητός με ωμή σάλτσα ντομάτας

Γαύρος τηγανητός με ωμή σάλτσα ντομάτας

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ