υξημένο ενδιαφέρον και προχωρημένες συζητήσεις για συνεργασίες, έχει εκδηλωθεί από βιομηχανίες της Βόρειας και Στερεάς Ελλάδας για το κρητικό πρόβειο και γίδινο γάλα, λόγω μεγάλων ελλείψεων γάλακτος στη χώρα μας, εξέλιξη που έχει οδηγήσει, όπως είναι φυσικό, σε αύξηση της τιμής του προϊόντος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ – παράρτημα ανατολικής Κρήτης, Αλέκο Στεφανάκη που μίλησε για το θέμα αυτό στο “Ράδιο Κρήτη” και τον Μανώλη Αργυράκη, γίνονται συζητήσεις για ένα ευρώ το λίτρο όμως έως τώρα δεν έχει καθοριστεί ακριβές πλαίσιο.
Ο κ. Στεφανάκης ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια, περίπου τα 100 τυροκομεία που λειτουργούσαν στην Κρήτη δεν μπορούσαν να καλύψουν την υπερπροσφορά γάλακτος ενώ το προϊόν πωλούνταν περίπου στα 0,75 έως 0,80 λ με πολύ χαμηλή τιμή παραγωγού, δηλαδή.
Έτσι, οι ζημιές για τους παραγωγούς άρχισαν να αυξάνονται…Συν τοις άλλοις, είχαμε την ραγδαία αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών κατά 20%, ενώ η κλιματική αλλαγή έπαιξε καταλυτικό ρόλο όπως και το γεγονός ότι οι βορειοευρωπαίοι αγόρασαν απίστευτες ποσότητες πρώτων υλών για την παραγωγή ζωοτροφών με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτιναχθούν εκ νέου!
Την περσινή χρονιά, δεν ήταν δυνατόν η τυροκομία της Κρήτης να αντέξει, όλο το κόστος, κατ’ επέκταση το βάρος επωμίστηκε ο κτηνοτρόφος, ενώ η τιμή για παράδειγμα στο τριφύλλι, έφτασε τα 50 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό!
“Ευτυχώς”, είπε ο κ. Στεφανάκης, “στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γάλα, πρόβειο και γίδινο”. Ως εκ τούτου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από βιομηχανίες της Στ. Ελλάδας και περιοχών από τα βόρεια.
Ήδη ξεκίνησαν συνεργασίες και θα υπάρξουν κι άλλες, όπως είπε, ώστε να υπάρξει παροχέτευση των ποσοτήτων γάλακτος και να υπάρξει και μία καλή τιμή, ίσως και πάνω από το ένα ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του επικεφαλής του ΓΕΩΤΕΕ.
Πηγή: ekriti.gr