Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πικάντικη, λαμπερή μαρμελάδα σύκου (με κεφαλοτύρι σαγανάκι)

22/08/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Μεσαρίτικες σαρικόπιτες
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

  • 400 γρ. σύκα, κατά προτίμηση τα σκούρα (τα βασιλικά), ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σαγανάκι (αν θέλουμε)

  • 300 γρ. κεφαλοτύρι Νάξου, κομμένο σε 6 φέτες
  • 60 γρ. (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Μαρμελάδα σύκου: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το τζίντζερ για 1/2 λεπτό, μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε τα σύκα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρευστή μαρμελάδα. Ρίχνουμε το ξίδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ταιριάζει, πλην των άλλων, με δυνατά κίτρινα τυριά ή με σαγανάκια τυριών, όπως το ακόλουθο.

Σαγανάκι: Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με νερό και ρίχνουμε σε ένα άλλο πιάτο το αλεύρι. Βουτάμε κάθε φέτα τυριού πρώτα στο νερό, μετά το «περνάμε» από το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις φέτες τυριού για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.

Σερβίρουμε το σαγανάκι με τη μαρμελάδα σύκου δίπλα, για να βάλει ο καθένας όση θέλει.

Πηγή: gastronomos.gr  – Χριστόφορος Πέσκιας

Previous Post

Σαγανάκι με σουτζούκι

Next Post

Σουμάδα

Next Post
Μεσαρίτικες σαρικόπιτες

Σουμάδα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ