Γράφει η Εύα Καπελλάκη – Κοντού*
Το «Καμηλάρι Dances» είναι πραγματικότητα. Εν όψει του τρίτου χορευτικού εργαστηρίου στο Καμηλάρι συνάντησα τους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας την Κατερίνα – Όλγα Κλάρα και τον Νίκο Πάτα οι οποίοι μας μίλησαν για τον σκοπό της υλοποίησής της και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία…
- Ορμώμενη από την υπέροχη ιδέα σας να δώσετε έμφαση στο χορό μέσα από τη δράση, τη θεωρία , την γνώση θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο ήταν το κίνητρο εκείνο που σας έκανε ν’ ασχοληθείτε με σθένος και πάθος για την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας;
- Να γίνει ευρέως γνωστό και να καθιερωθεί το Καμηλάρι ως το χωριό που συνδέεται με τον χορό και τον πολιτισμό από τα Μινωικά Χρόνια, κάνοντας τη συγκεκριμένη προσπάθεια Θεσμό.
- Να ξαναζωντανέψουμε μέσα από τη διδασκαλία που θα γίνεται στα σεμινάρια τους παλιούς χορούς της Κρήτης, που τείνουν να εξαφανιστούν (Λαζώτης, Πρηνιώτης, Απανωµερίτης, Το µικρό µικράκι, ο ζερβόδεξος, το Ρόδον),και επιπλέον να διδάσκονται οι χοροί μας ,που κυρίως χορεύονται σήμερα
- Να επικοινωνήσουμε την Παράδοση του Ελληνισμού μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς ,εστιάζοντας σε θεματικές ενότητες(κυκλικοί χοροί, χοροί με δέσιμο χεριών από τους ώμους, χοροί που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα κλπ)
- Στα μαθήματα θα γίνεται μια σύντομη περιγραφή σχετικά με τις ρίζες, τη προέλευση, τη σημασία του κάθε χορού, που θα διδάσκεται.
- Να εμπλουτίσουμε, σε δεύτερο χρόνο ,τα σεμινάρια χορού με θεματικές εισηγήσεις σχετικές με το χορό στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα στο σήμερα.
- Είναι η πρώτη φορά που το «Καμηλάρι Dances” θα παρουσιαστεί στο κοινό;
Το Kamilari Dances έκανε την πρώτη του απόπειρα τον Αύγουστο το 2018 και φέτος θα γίνει το 3ο εργαστήρι.
- Αυτή η προσπάθεια απευθύνεται μόνο σε ντόπιους ή έχει παγκόσμια εμβέλεια;
Ο χορός είναι μια διαδικασία που αφορά όλους! Επομένως, είναι μια απόπειρα που αφορά την κοινότητα με την ευρύτερη της έννοια!
- Θα ήθελα να μας ενημερώσετε περιεκτικά σε τι ακριβώς συνίσταται η ιδέα αυτή του «Καμηλάρι Dances” ;
Πρόκειται για μια ιδέα, με αφορμή το αρχαιολογικό εύρημα “Χορευτές από το Καμηλάρι”, που στόχο έχει να επικοινωνήσει τους χορούς της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, σε ένα δια δραστικό πλαίσιο σύνδεσης κοινών χορευτικών μοτίβων και τεχνικών στον ελληνικό παραδοσιακό χορό.
Η πρώτη απόπειρα αυτής της προσπάθειας έγινε τον Αύγουστο του 2018 – πού αλλού; – στον τόπο που φιλοξενούσε χιλιάδες χρόνια στην “αγκαλιά” του τους Χορευτές του, στο Καμηλάρι.
Η προσπάθεια αγκαλιάστηκε ιδιαίτερα, από συμμετέχοντες με καταγωγή από χώρες της Ευρώπης. Αυτή ακριβώς η ένθερμη υποστήριξη ενθάρρυνε την προοπτική να συνεχιστεί η υλοποίηση αυτής της ιδέας.
- Ποιος είναι ο πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας;
- Ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς του χωριού
- Ανάδειξη της χορευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μέσω της σύνδεσης με την αρχαιολογική του παράδοση
- Ενίσχυση θεματικού-λαογραφικού Τουρισμού
- Πολιτιστική και λαογραφική σύνδεση του χωριού με άλλες περιοχές του Ελληνισμού αλλά και Παγκοσμίως με στόχο την πολιτιστική εξωστρέφεια
- Ανάδειξη της ελληνικής λαογραφικής κληρονομιάς μέσα από εικόνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των χορών από κάθε περιοχή του Ελληνισμού σε όλους τους Ευρωπαίους που ζουν, αγαπούν και στηρίζουν το Καμηλάρι.
- Και τώρα ας περάσουμε στο δια ταύτα, δηλαδή γιατί ν ‘ αγαπήσουν ντόπιοι και φιλέλληνες το ‘Καμηλάρι Dances”;
Γιατί προσπαθούμε να μεταφέρουμε το συναίσθημα της ομάδας, της παρέας, της έκφρασης συναισθημάτων, με τον ιδιαίτερο τρόπο που αυτά εκφράζονται μέσω των παραδοσιακών χορών της χώρας μας, μεταφέροντας την ελληνική κουλτούρα σε ανθρώπους άλλων εθνοτήτων μέσα από τη σύνδεση και τη σχέση που δημιουργείται στη χορευτική ομάδα.
- Ποιοι θα είναι οι χοροδιδάσκαλοι που θα μας θυμίσουν ή θα μας μυήσουν στους χορούς των Μινωιτών χορευτών και όχι μόνο και πότε θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε δια ζώσης σεμιναριακά μαθήματα χορού και σε ποιον χώρο;
Κατερίνα Κλάρα στους Κρητικούς Χορούς
Νίκος Πάτας σε χορούς από όλη την Ελλάδα με αφετηρία για το φετινό καλοκαίρι τον μουσικοχορευτικό ρυθμό 9/8.
Τα μαθήματα θα διεξαχθούν από 17.08 έως 20.08, καθημερνά μεταξύ 11.00 και 14.00 στον εξωτερικό χώρο της Ξωπηγής (στην είσοδο του χωριού από Τυμπάκι).
Υπέροχη αυτή η προσπάθεια την οποία οφείλουμε να την αγκαλιάσουμε με θερμό ενθουσιασμό και ας γίνει η αρχή για να έχουμε σε κάθε κοινότητα, σε κάθε χωριό την ανάδειξη της ταυτότητάς του ιστορικής και πολιτιστικής!
- Η κ. Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος.