Φτιάξτε νόστιμα μελομακάρονα – Το σπίτι θα μυρίσει γαρύφαλλο

3 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

για το σιρόπι:

  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 φλούδα πορτοκάλι
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 1 κ σ μέλι +έξτρα για το πασπάλισμα

για τα μελομακάρονα:

  • 1 & 1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ γλ σόδα μαγειρική
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κ σ κανέλα τριμμένη
  • 1/2 κ γλ γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/2 κ γλ μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 κούπα ζάχαρη άχνη
  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 1 κ γλ μπέικιν πάουντερ
  • καρύδια χοντροκοπανισμένα

Βήματα

  • Ξεκινώ με το σιρόπι. Τοποθετώ όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα (εκτός του μελιού) και βράζω το σιρόπι για 2 λεπτά (από την ώρα που θ’ αρχίσει να κοχλάζει).
  • Μετά τα δύο λεπτά αποσύρω το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτω το μέλι κι ανακατεύω.
  • Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
  • Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το αραβοσιτέλαιο και το ελαιόλαδο κι ανακατεύω απαλά.
  • Στην κούπα με το χυμό πορτοκάλι προσθέτω τη σόδα κι ανακατεύω.
  • Ρίχνω τον χυμό στα έλαια και συνεχίζω προσθέτοντας το κονιάκ, όλα τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
  • Ανακατεύω απαλά.
  • Στη συνέχεια προσθέτω την άχνη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύω με το χέρι.
  • Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί προσθέτω εναλλάξ και σιγά σιγά το αλεύρι με το ψήσιμο.
  • Ζυμώνω απαλά για να ομογενοποιήσω κι αυτό το μείγμα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Ζυμώνουμε όσο πιο απαλά γίνεται για να μην βγάλει το μείγμα τα έλαια του και επίσης φτιάχνουμε ισομεγέθη μελομακάρονα για να έχουμε επιτυχία στο ψήσιμο.
  • Χαράζω απαλά την επιφάνεια με ένα πιρούνι κάνοντας το κλασσικό σχέδιο.
  • Τοποθετώ σε ταψί όπου έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 20 περίπου λεπτά.
  • Βγάζω τα μελομακάρονα από το φούρνο.
  • Τα αφήνω για ένα λεπτό στο ταψί και στη συνέχεια τα μπουτώ μέσα στο σιρόπι.
  • Τα αφήνω εκεί για 1,5 με 2 λεπτά περίπου, αφού τα φέρω μερικές βόλτες για να σιροπιαστούν απ’ όλες τις πλευρές.
  • Τοποθετώ τα μελομακάρονα στην πιατέλα, ραντίζω με έξτρα μέλι και πασπαλίζω με τα καρύδια.

Πηγή: mothersblog.gr

Μοιραστείτε το άρθρο