Της Εύας Καπελλάκη – Κοντού
Στο χθεσινό σούρουπο γύρω στις 7.30 πολύς κόσμος λάτρης της τέχνης και του πολιτισμού είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον ανακαινισμένο χώρο της «Φάμπρικα» στο όμορφο Καμηλάρι του Δήμου Φαιστού.
Οι καλλιτέχνες που εκθέτουν τα έργα τους μας μίλησαν για την τέχνη τους και την έμπνευση που είχαν για ν’ αποτυπώσουν στο χαρτί χρώματα και παραστάσεις ή με ψηφίδες χρωμάτων και συνθέσεων από τη μυθολογία κι όχι μόνο.
Ας γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες:
Η κ. Μαρία Ντισπυράκη παρά του ότι σπούδασε οικονομικά η καρδιά της την οδηγούσε στην ενασχόλησή της με τη γη της Κρήτης. Η αγάπη της για την τέχνη βρήκε αφορμή να εκδηλωθεί όταν το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας δημιούργησε το τμήμα του ψηφιδωτού όπου από την αρχή της έναρξης του η Μαρία παρακολούθησε.
Η κ. Χαρά Λάππα σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Πάτρα, Αθήνα και Ηράκλειο. Από το 2017 ζει στην Κρήτη και εργάζεται ως δασκάλα εικαστικών.
Ο κ. Νίκανδρος Πρατικάκης γεννήθηκε στο οροπέδιο Λασιθίου και είναι συνταξιούχος αστυνομικός. Έχοντας έμφυτο το ταλέντο της ζωγραφικής ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με αυτό. Παρακολούθησε κάποια σεμινάρια σε εργαστήρια ζωγραφικής για να μπορέσει να τελειοποιήσει την τεχνική του φτάνοντας σήμερα σε καταπληκτικό αποτέλεσμα, αποτυπώνοντας στα έργα του ζωντανή την Κρητική ομορφιά, αλλά και την ζεστασιά των ανθρώπων της Κρητικής υπαίθρου. Συνταιριάζει αρμονικά το κόκκινο της ψυχής του ανθρώπου με το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, όμοιο με τις σκέψεις μας.
Η κ. Φωτεινή Νικολακάκη γεννήθηκε στην Πυργού Μαλεβιζίου, αφού βγήκε στην σύνταξη ασχολήθηκε με την ζωγραφική σαν χόμπι καταφέρνοντας να αποτυπώνει με πολλή ζωντάνια εικόνες της καθημερινότητας και της ζωής στην Κρήτη.
Λίγα λόγια για τον όμορφο ιστορικό χώρο της «Φάμπρικα του Αριστειδογιάννη»:
Το κτίριο αυτό της «Φάμπρικα» ήταν παλαιό ελαιοτριβείο του Αριστειδογιάννη, ήταν σε λειτουργία μέχρι το 1966. Αποτέλεσμα μόχθου και πόθου των αείμνηστων Ιωάννη και Ασημένιας Νικολακάκη, παραχωρείται ΔΩΡΕΑΝ στον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Καμηλαρίου από την κόρη τους Χριστίνα Νικολακάκη εις μνήμη των γονιών της και του συζύγου της Εμμανουήλ Νικολακάκη με σκοπό την αναστήλωση στην αρχική του μορφή και αξιοποίησή του ως Λαογραφικό Μουσείο.
Όταν υπάρχουν τέτοιοι φωτισμένοι άνθρωποι και Πολιτιστικοί Σύλλογοι όπως του Καμηλαρίου, ο πολιτισμός μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα!
Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 8 Αυγούστου 2021 από 17:30 – 21:00. Η είσοδος Ελεύθερη.
* Η Εύα Καπελλάκη – Κοντού είναι Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος, υπεύθυνη δημοσιογραφικής κάλυψης πολιτιστικών δρώμενων.